ponedeljek, 17 junija, 2024
DomaSlovenijaIzdajanje računov je spet obvezno

Izdajanje računov je spet obvezno

Državni zbor je sprejel novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se nekaj več kot leto dni po ukinitvi vnovič uvaja obveznost izročanja računa kupcu za kupljeno blago oz. prejeto storitev. Glasove za so dali le poslanci koalicije, saj v opoziciji v noveli vidijo le nepotrebno birokratsko oviro. Za kupca, ki računa ne bi prevzel, zakon prevideva 40 evrov globe, a bojazni, da bi nas doletela, ni. Drugače je pri pravnih osebah, zanje so predvidene globe določene v razponu od 1500 pa kar do 75.000 evrov.

Sistem davčnega potrjevanja računov je bil v Sloveniji uveden z zakonom o davčnem potrjevanju računov januarja 2016, ko je bilo tudi določeno, da mora davčni zavezanec za prodano blago oz. opravljeno storitev izročiti račun kupcu, ta pa ga mora zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Z novelo zakona o davku na dodano vrednost 22. januarja lani se je ta obveznost ukinila.

Kupec mora v skladu z novelo izročeni račun prevzeti in ga zadržati ob odhodu iz poslovnega prostora zavezanca. S tem se po pojasnilih vlade pristojnim organom omogoči nadzor nad evidentiranjem dejanskega prometa zavezanca in obračunavanjem davka na dodano vrednost.

Višina globe za kupca, ki računa ne bi prevzel, je določena pri 40 evrov. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča