Izjava ministra: Renault krize morda ne bo preživel

0
8849

Francoski finančni minister Bruno Le Maire opozarja, da je zaradi v pandemiji sprejetih ukrepov francoski avtomobilski proizvajalec Renault v resnih finančnih težavah, brez vladne pomoči morda ne bo preživel.

Minister Bruno Le Maire je v pogovoru za radio Europe 1 poudaril, da bo francoska vlada, ki je v imenu države ena največjih delničark družbe, pomoč, ko jo bo Renault seznanil s svojo strategijo, odobrila.

“Stališče vlade in države kot delničarke je, da se Flins ne sme zapreti,” je poudaril francoski minister za finance in s tem komentiral tudi poročanje medijev, da naj bi Renault razmišljal o zaprtju več tovarn v Franciji, vključno z najpomembnejšo v Flinsu severno od Pariza.

Petmilijardno posojilo

Francoska država ima v Renaultu 15-odstotni lastniški delež, s čimer si z japonskim Nissanom deli status največje delničarke v družbi.

Vlada se z vodstvom Renaulta trenutno pogaja o petmilijardnem posojilu, ki pa ga po ministrovih besedah ne bo odobrila, dokler ji družba ne predstavi svoje strategije. Ta bo morala vključevati prehod na do okolja prijaznejša vozila, vlada pa od Renaulta pričakuje tudi višjo produktivnost in večji delež doma proizvedenih vozil, predvsem električnih.

Lani rezultati najslabši v desetletju

Renault je v prvem četrtletju letos vknjižil 10,1 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 19,2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. V celotnem lanskem letu so bili rezultati najslabši v desetletju. V družbi težave pripisujejo posledicam pandemije novega koronavirusa, ki povzročajo velike preglavice večini avtomobilskih proizvajalcev.

Prodaja novih vozil v EU-ju je namreč aprila upadla za več kot 75 odstotkov, kar je največji padec, odkar Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA) izvaja statistiko. V Franciji se je prodaja skrčila za 88,8 odstotka. (STA)