četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaIzjeme pri karanteni

Izjeme pri karanteni

Vlada je na popoldanski dopisni seji sledila predlogu epidemiološkega kolegija in odločila, da cepljenim s poživitvenim odmerkom; tistim, ki so zboleli za covidom-19 pred manj kot 45 dnevi; in tistim, ki so kadar koli po tem, ko so bili polno cepljeni, covid-19 tudi preboleli, po visoko tveganem stiku ne bo treba v karanteno. Odlok se bo začel uporabljati 10. januarja.

Odlok navaja, da se osebo, ki je bila v visoko tveganem stiku s povzročiteljem COVID-19, ne napoti oziroma se ji ne odredi ukrep karantene na domu, če:

– je prejela poživitveni odmerek cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer ali cepiva proizvajalca Moderna,

– je prebolela COVID-19, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od desetih dni in je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo manj kot 45 dni,

– je prebolela COVID-19, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od desetih dni in je bila cepljena z drugim odmerkom cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer, cepiva Moderna, cepiva Sputnik, cepiva proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva proizvajalca Sinopharm, cepiva proizvajalca AstraZeneca, cepiva Covishield proizvajalca AstraZeneca ali cepiva proizvajalca Bharat Biotech (Indija) oziroma kombinacijo dveh cepiv iz te alineje ali je prejela odmerek cepiva.

Ob tem so epidemiologi vladi predlagali tudi skrajšanje dolžine karantene na domu v primeru visoko tveganega stika, in sicer z desetih na sedem dni. Glede na sporočilo, ki ga je vlada posredovala po seji, ta odločitev ni bila sprejeta.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča