Izkoristite nedeljo pred tednom oblačnega

0
162

Nedelja vremensko obeta, tako da jo velja izkoristiti za obisk višjih leg, kjer je prava zimska idila. Ponekod že smučate, spet drugje sankate.

Po nižinah osrednje in jugovzhodne Slovenije se bo ponoči megla zgostila, na severovzhodu pa bo prevladovala nizka oblačnost. V višjih legah in na Primorskem, kjer bo še pihala šibka burja, bo nebo jasno. Ob megleni in ponekod rahlo vetrovni noči se temperature do jutra ne bodo spustile prav nizko. V krajih z meglo ali nizko oblačnostjo bo malo nad lediščem. Na goriškem bo okoli 5 stopinj, še kakšna več bo ob morju. Bolj mrzlo bo le v Alpskih dolinah in na planotah Notranjske, kjer bo od – 6 do -3.

Dopoldne bo po nižinah še megla. Popoldne se bo v osrednjih krajih za kratek čas umaknila sončnim žarkom, na jugo in severovzhodu pa jo bo zamenjala nizka oblačnost, ki se bo nad naše kraje širila z jugovzhoda. Na Primorskem in v višjih legah bo ves dan sončno. Na obali in Goriškem se bo tako čez dan ogrelo do 13 stopinj. Drugje po Sloveniji se bodo temperature gibale od 5 do 8 stopinj.

V gorah bo sončno. Temperatura na 2500 m bo okoli -6, na 1500 m pa okoli ničle. Ob zimskih razmerah tako na gorsko sonce s tehtno izbiro cilja, primerno opremo in izkušnjami.

V začetku novega tedna se bo nad Sredozemljem oblikovalo odcepljeno jedro hladnega zraka in vplivalo tudi na vreme pri nas. Že v ponedeljek čez dan se bo povsod pooblačilo, popoldne bo zapihal vzhodni veter in temperature bodo z izjemo Primorske ostale pod 5 stopinjami. Vzhodnik, na Primorskem pa burja, se bosta v torek še nekoliko okrepila. Nadaljevalo se bo oblačno vreme, nočne temperature tudi zaradi tega ne bodo nizke. In podobno kaže tudi za začetek decembra. Večje količine padavin v tem obdobju ni pričakovati, morda pa vseeno kakšna ploha prinese snežinke tudi do nižin.