petek, 26 aprila, 2024
DomaSvetIzpod ruševin rešili že 8000 ljudi

Izpod ruševin rešili že 8000 ljudi

Človek ob videnih prizorih iz Turčije in Sirije nikakor ne more ostati ravnodušen. Ponedeljkova katastrofalna potresna sunka, ki sta v Turčiji prizadela najmanj deset provinc in sever Sirije, sta zahtevala več kot 11.000 žrtev, skoraj 27.000 ljudi je poškodovanih. Domači reševalci in prostovoljci nadaljujejo z iskanjem ljudi, ki so ostali ujeti pod ruševinami zgradb, ki so po silovite tresenju tal padle kot domine. Na prizorišče so že prispeli tudi tuji reševalci in pomoč, tudi iz Slovenije. Tla se tresejo še naprej. Močnejši sunek je bil ob 19.10 uri z magnitudo 5,3. Že pred tem so bili trije sunki s podobno močjo in številni z nekoliko manjšo močjo.

V Turčiji so za žrtvami razglasili sedemdnevno žalovanje. Predsednik Erdogan pa je v desetih najbolj prizadetih mestih za tri mesece razglasil izredne razmere. Kot je še napovedal, nameravajo tiste, ki so ostali brez domov, začasno nastaniti v hotelih v turistični regiji Antalya.

Samo v Turčiji je uničenih več kot 4750 stavb, vključno s številnimi večnadstropnimi stanovanjskimi bloki, v katerih so ob prvem potresu spali prebivalci. Doslej so rešili skoraj 8000 ljudi.

(foto: Facebook)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča