Izziv tradicije in sedanjosti: Festival velikonočne potice

0
334

Tudi pred letošnjo veliko nočjo, v četrtek, 18. aprila, bo v organizaciji Term Krka na Gradu Otočec potekal tradicionalni Festival velikonočne potice z dobrodelno noto. Tokrat pripravljajo že tretjega. Bodite zraven!

Velika noč je praznik, ki govori o zmagi duha nad smrtjo, dobrega nad slabim. Med ljudmi je zapisana kot vesel praznik, po slovenskih domovih se bodo mize šibile pod težo dobrot, na nobeni ne bo manjkala potica. Ali pač? Vemo, da si veliko Slovencev zaradi socialne stiske, ne more privoščiti niti spodobnih vsakdanjih obrokov, kaj šele da bi si polepšali praznike. Tudi na Dolenjskem je vsako leto več takšnih družin. Prav njim bo preko Območne organizacije Rdečega križa Novo mesto namenjen celoten izkupiček 3. Festivala velikonočne potice na Gradu Otočec. Veseli bomo, če boste tudi vi med predprazničnimi pripravami v mislih na te družine in spekli še eno potico prav zanje. Pravijo, da so drobna dobra dela tisto, kar ljudi najbolj osrečuje!

Le še nekaj dni nas loči sklepne potičarske prireditve, v četrtek, 18. aprila, ob 14. uri, ki jo bo, obogateno s priložnostnim kulturnim programom, tudi letos povezovala priljubljena televizijska voditeljica Bernarda Žarn. Že dva dni prej bo svoje ocenjevalne brbončice za izbor kraljic med slovenskimi poticami naostrila strokovna komisija. Tudi letos jo bodo sestavljali prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in avtor knjige Potice iz Slovenije, mag. Marlena Skvarča, senzorična pokuševalka živil, ter Janja Strašek, svetovalka za zdravo prehrano v Termah Krka.

Prepričani smo, da najbolj vnete gospodinje v teh dneh že trejo orehe, namakajo rozine, po domačih mlinih iščejo najboljšo moko in brskajo po starih, porumenelih zapiskih z najboljšimi recepti. Da bi razbili mit, kako znajo pravo slovensko potico speči zgolj starejše kmečke gospodinje, naše babice in mame, smo letos k sodelovanju, v ločeni ocenjevalni kategoriji, povabili tudi dijake in študente slovenskih srednjih in višjih strokovnih šol. Odziv je dober, tako da se vsi skupaj lahko veselimo mladostniškega navdiha, drznih idej in zanimivih potičarskih kreacij.

Člani komisije sodelujoče spodbujajo k ustvarjalnosti pri nadevih; lani so jih očarale imenitne potice s suhim sadjem, letos pa bi si želeli pokusiti tudi medeno, lešnikovo, rozinovo, čokoladno, na primer, razveselili pa se bodo tudi kakšnega slanega nadeva, kot so nam namignili. Svetujejo, da se prepustite domišljiji, a pri pripravi potice kljub vsemu upoštevate osnovne zakonitosti, ki veljajo za tradicionalno slovensko potico, kamor sodi okrogla oblika in pokončna ‘rebra’ na pekaču, nadev iz lokalnih sestavin, predvsem pa vas prosijo, da svoje
mojstrovine, ki jo boste prinesli na Grad Otočec, ne posipate s sladkorjem.

Časa ni več veliko, a ravno prav za odločitev: Letos bo na Otočcu tudi moja potica! Potice bodo ocenili po senzoričnih zakonitostih, trem, ki bodo prejeli najvišje število točk, bodo podelili zlato, srebrno in bronasto priznanje 3. Festivala velikonočne potice v njihovi kategoriji, najboljši potici v obeh kategorijah, običajni in med mladimi slaščičarskimi upi, pa bo organizator nagradil s privlačno dodatno nagrado. Seveda bo, tako kot na preteklih dveh Festivalih velikonočne potice na Gradu Otočec, priznanje za sodelovanje prejel prav vsak
sodelujoči, Terme Krka bodo dodale vstopnice za njihova kopališča, zraven pa bo še kakšna dobrodošla pozornost.

Ker po izkušnjah iz preteklih let pričakujejo zelo dober odziv, bodo potice začeli zbirati že na cvetno nedeljo, 14. aprila, mogoče pa jih bo dostaviti do torka 16. aprila 2019 do 9. ure, ko se bo začelo ocenjevanje.

Kot v preteklih dveh letih bodo tudi na 3. Festivalu velikonočne potice prav vse razstavljene, po prireditvi jih bo mogoče kupiti, izkupiček od prodaje pa bomo, kot že rečeno, podarili v dobrodelne namene, da bodo imele tudi družine iz socialno šibkejšega lokalnega okolja vsaj malo slajše velikonočne praznike! Po prireditvi bodo vse prispele potice naprodaj po simbolični ceni.

Tistim, ki boste na prireditvi dobili inspiracijo in pogum, da bi se tudi sami lotili letošnje velikonočne peke, bodo na spremljajočem potičarskem sejmu lokalni pridelovalci ponudili vse potrebne domače sestavine, moko, suho sadje, med, na voljo bodo tudi pravi slovenski glineni pekači, za dodatno pomoč pa tudi knjige z navodili in številnimi recepti za pripravo potic. Kakšnega bodo sestavili slaščičarski mojstri z Gradu Otočec, ki bodo letos obiskovalcem Festivala velikonočne potice premierno predstavili otoško potico, vam še ne
moremo izdati, vas pa z veseljem povabimo, da jo pridete osebno pokusit …

Argumentov, da svojo edinstveno potico tudi letos prinesete na Grad Otočec ali pa si pridete vsaj ogledat razstavo, sejem in zaključno prireditev, je več kot dovolj. Pomembno je, da pomagamo vsak na svoj način, da v duhu velike noči darujemo tistim, ki našo pomoč najbolj potrebujejo.

Podrobnosti o 3. Festivalu velikonočne potice na Gradu Otočec si lahko preberete na spletni strani Term Krka www.terme-krka.si, kjer boste našli tudi pravila sodelovanja in prijavnico za svojo potico.

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj