Jani Brajkovič padel na dopinškem testu

0
620

Eden najboljših slovenskih kolesarjev vseh časov Jani Brajkovič, ki je pred leti tekmoval skupaj z Lancom Armstrongom, je na svojem blogu objavil, da je bil aprila letos pozitiven na dirki po Hrvaški.

Odgovorni so Janija Brajkoviča kaznovali z desetmesečno prepovedjo nastopanja. Nekdanji svetovni prvak v kronometru med mlajšimi člani je nazadnje nastopal za novomeško Adrio Mobil.

Kot je Brajkovič zapisal na svojem blogu, je bil s strani Mednarodne kolesarske zveze (UCI) o padcu na dopinškem testu obveščen konec julija. V njegovi krvi so sicer našli manjšo količino prepovedane substance Methlyhexanamine (MH), ki deluje kot stimulans in je v tekmovalnem športu prepovedana.

Izjava kolesarskega kluba ADRIA MOBIL glede Janija Brajkoviča

Uradno pojasnilo o postopku, ki ga je zoper Janija Brajkoviča vodila in zdaj tudi zaključila Mednarodna kolesarska zveza.
 
Julija 2018 smo bili v Kolesarskem klubu Adria Mobil s strani Mednarodne kolesarske zveze UCI obveščeni, da je bil naš kolesar Jani Brajkovič pozitiven na antidopinški kontroli v mesecu aprilu 2018. V njegovem vzorcu so našli povečano vsebnost metilheksamina (Methylhexaneamine), glede na količino in vrsto pa to ni pomenilo direktni in takojšnji suspenz kolesarja. Po dogovoru s tekmovalcem, UCI in klubsko politiko glede dopinških prekrškov od julija dalje Brajkovič ni več tekmoval. Po antidopinških pravilih UCI klub ni bil obvezan takoj suspendirati kolesarja. Tekmovalec je vseskozi sodeloval z UCI pri dokazovanju izvora prepovedane snovi, ki se je našla v njegovem vzorcu. Jani Brajkovič je dokazal, da je bila povečana vsebnost metilheksamina rezultat njegove neprevidnosti – na spletu je na lastno pest kupil prehranske dodatke, ki so bili kontaminirani z omenjeno snovjo. Na izdelku ni bilo napisano, da vsebuje omenjeno snov. Kazen za tak prekršek je po pravilih 24 mesecev prepovedi nastopanja, vendar je Brajkoviču Mednarodna kolesarska zveza kazen zmanjšala na 10 mesecev, in sicer zaradi opisanega poteka dogodkov pri vnosu prepovedane snovi. V skladu z odločbo se Janiju Brajkoviču zbrišejo samo rezultati na dirki Po Hrvaški, ne pa tudi rezultati, ki jih je dosegel po odvzetem pozitivnem vzorcu v aprilu.
 
Jani Brajkovič in KK Adria Mobil nista sklenila dogovora o skupnem sodelovanju v sezoni 2019.
 
KK Adria Mobil
Bogdan Fink, direktor kluba

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj