Janša in Plenković na Otočcu

0
1324

Na Otočcu sta se danes srečala premier Slovenije Janez Janša in premier Hrvaške Andrej Plenković.

Po srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem je naš premier Janez Janša dejal, da je bilo vabilo namenjeno predvsem razpravi o eni temi, in sicer epidemiološki situaciji v obeh državah. Ob tem je čestital Plenkoviću za zmago na nedavnih volitvah, povedal pa je tudi, da bomo kmalu lahko na Hrvaškem kmalu plačevali z evri, saj so vstopili v mehanizem deviznih tečajev ERM II, ki je pomemben korak k prevzemu te valute.

Današnje delovno kosilo je bilo namenjeno predvsem izmenjavi informacij o epidemiološki situaciji in ukrepih, ki so že bili in še bodo sprejeti. Dogovorili so se o še tesnejših dnevnih stikih naših in hrvaških epidemiologov, ki so sicer sodelovali že do zdaj. Janša je povedal še, da tudi na Hrvaškem pripravljajo aplikacijo za sledenje stikom, kar ga po njegovih besedah veseli, saj se mu zdi, da nam lahko to omogoči normalno življenje do odkritja cepiva.

Plenković je dejal, da se mu zdi zelo pomembno, da se Slovenci, ki v velikem številu prihajajo na Hrvaško, tam počutijo varno. Izpostavil je, da ima sedem obalnih županij v državi dobro epidemiološko sliko oziroma so v t. i. ‘zeleni coni’. Tudi on je omenil pripravo aplikacije, poudaril pa je, da je izjemno zadovoljen z delovnim kosilom. Napovedal je nove ukrepe, ki bodo med drugim vezani tudi na nočne lokale in zbiranje na javnih krajih. “Mladi ljudje so se razpustili, normalno, saj je poletje. A pozivam k osebni odgovornosti,” je dejal. (STA)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj