Janša: ‘mega paket ukrepov’

0
3232

Predsednik vlade Janez Janša je uvodoma orisal ukrepe, dejal je, da med najpomembnejše ukrepe spadajo ukrepi za ohranjanje delovnih mest – uzakonjena bo nova ureditev sofinanciranja delavcev na čakanju in njihovih prispevkov za obdobje dveh mesecev. Veljali bodo do 31. maja – z možnostjo podaljšanja. V tem času bo prispevke zaposlenih na čakanju krila država, pravice zavarovancev ostajajo. Nadomestila krije zdravstvena zavarovalnica in ne več delodajalec. Status delavcev, ki na delo ne morejo zaradi višje siče – zaradi varstva otrok ali nezmožnosti prihoda na delo, se bo izenačil s statusom delavcev na čakanju.

Vzpostavlja se tudi sistem dodatkov za nevarno delo in dodatne obremenitve za izpostavljene delavce v razponu 10-200 odstotkov plače. Vzpostavlja se tudi paket pomoči za ranljive, upokojence, slednji bodo dobili solidarnostni dodatek.

Delavcem, ki bodo izgubili delo, pripada nadomestilo za brezposelnost. Javne storitve, ki se v tem času ne izvajajo, ne bo treba plačevati.

Država gre na pomoč samozaposlenim. Ti morajo preko elektronske aplikacije razglasiti prizadetost zaradi krize. Upravičeni bodo do mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov minimalne plače. Odpisani jim bodo prispevki, a pravice bodo ostale, odloži se plačilo akontacije dohodnine.

Sprejeli so tudi ukrepe za ohranjanje podjetij. Prispevke za pokojninsko zavarovanje delavcev, ki delajo, bo v tem obdonju plačala država. Sprejeli so ukrepe za ohranjanje likvidnosti – vzpostavila se bo garancijska shema, ki bo omogočala odkup terjatev slovenskih podjetij. Zamrzne se plačilo davkov, plačilni roki za plačila zasebnim podjetjem se skrajšajo na osem dni.

Pomagali bodo tudi vsem, ki se ukvarjajo z razvojem in izdelavo cepiva, zdravil in zaščitnih sredstev.

Sejnine in druga nadomestila v državnih družbah se bodo znižale za 30 odstotkov, prav tako plače državnih funkcionarjev. Sodstvo je iz tega izvzeto, jim pa priporočajo, da se za to odločijo sami.

Prav tako bodo pomagali kmetijstvu. “Samozadostnost pri pridelavi hrane v teh razmerah je strateškega pomena,” je dejal Janša.

Dejal je, da so ukrepi namenjeni temu, da bo država po koncu epidemije delovala normalno. Poudaril je, da raziskave na področju razvoja cepiva in zdravil na globalni ravni kažejo optimistične rezultate, da pa je treba do konca krize “zdržati v primerni kondiciji”.

Poudaril je, da se vlada ukvarja že z drugim “mega korona paketom” ukrepov. Dejal je, da je vlada v tem času prejela več kot 1000 predlogov, kako se spopadati s krizo. Vsem, ki so jih poslali, se je zahvalil, pravi, da je v smernicah upoštevana večina idej, nekaj jih bodo vključili v še en paket.

Danes se bo sicer znova sestala vlada. Glede ukrepov, ki so bili sprejeti v zadnjem času pa je Janša dejal, da “danes najbrž ni več nikogar, ki meni, da so ukrepi nepotrebni, ne more pa nobena prepoved narediti več, kot lahko mi sami”. Ocenil je tudi, da se bomo z doslednim spoštovanjem ukrepov lahko izognili najhujšemu. “Če bomo nadaljevali po tej poti, bo tudi končna cena bistveno nižja od tiste, ki smo se je bali.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj