petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenijaJanša o omejevalnih ukrepih

Janša o omejevalnih ukrepih

“V naslednjih dneh in tednih bo skladno z izboljšano epidemiološko situacijo ter predlogom strokovnih skupin odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov,” je napovedal premier Janez Janša.

Tako nas že v prihodnjih dneh predvidoma čaka ukinitev pogoja PCT v dejavnostih, kjer je zaradi kratkotrajnih stikov tveganje manjše. To so trgovina, pošte, bencinski servisi, upravne enote, knjižnice. Po tem predlogu ga ne bomo potrebovali niti na terasah gostinskih lokalov, medtem ko bo maksimalno število prisotnih ohranjeno.  Svobodneje – brez PCT – pa bomo zadihali tudi na smučiščih in v javnem prometu.

Stroka tokrat predlaga tudi ukinitev karanten ob visoko tveganem stiku in zaustavitev iskanja tveganih stikov okuženega. Ker večina ljudi ne zboli za težim potekom bolezni, karantene zaradi visoko rizičnega stika niso niso tako pomembne za obvladovanje epidemiološke situacije, pojasnjuje minister Poklukar. Po drugi strani je obseg karanten takšen, da hromi družbo in onemogoča ostalo delo, je dodal. “Zahvaljujem se epidemiološkemu kolegiju, ki je to predlagal, in mu bomo, seveda, sledili,”  je napovedal. Vlada bo sicer o predlaganem sproščanju ukrepov odločala na četrtkovi seji.

Z 28. februarjem bo konec plačljivega testiranja za zaposlene, seveda pa je od delodajalca odvisno, ali bo to v svojem podjetu ohranil ali ne. Se pa testiranje za zdaj ohranja v zdravstvu, sociali in šolstvu. “V nadaljevalni fazi pa bomo testiranje tako kot PCT postopno ukinjali in na koncu, morda čez mesec ali več, prišli na to, da bomo testirali samo simptomatske s PCR-metodo,” je minister napovedal naslednje korake proti normalizaciji.

Predlogi stroke:

1. Odprava pogoja PCT v bankah, trgovinah, na poštah, upravnih enotah, bencinskih sevisih.

2. Odprava pogoja PCT na smučiščih, v javnem prevozu in n terasaj gostinskih lokalih.

3. Ohranitev pogoja maksimalnega števila ljudi, ki so lahko istočasno v določenem prostoru.

4. Ohranjajo se splošni higienski ukrepi, kot so nošenje mask v zaprtih prostorih, vzdrževanje razdalje, razkuževanje rok, higiena kašlja, prezračevanje ter delo od doma.

5. Ukinitev karanten ob visoko tveganem stiku in zaustavitev iskanja tveganih stikov okuženega. (24UR.COM)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča