četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaJanša: Pogodba z AstraZeneco naj bi bila slaba

Janša: Pogodba z AstraZeneco naj bi bila slaba

In nekdo bo moral odgovarjati, je še dejal premier. Na povabilo predsednika Pahorja so se na Brdu pri Kranju sešli vodje strank in poslanskih skupin, z izjemo LMŠ in Levice, ter minister za zdravje Janez Poklukar s strokovno skupino. Razpravljali so o strategiji boja z epidemijo in spremembah v zdravstvu, SD in SAB pa sta zahtevali tudi odgovore v zvezi z naročili in dobavo cepiv. 

“Sestanek je bil koristen,” je ocenil premier Janez Janša. Ocenil je, da so zdaj vsi udeleženi dobili občutek, s kakšnimi dilemami se srečuje vlada. Kot je dejal, bo odslej izmenjava informacij pogostejša, ponovno se bodo srečali čez mesec dni oziroma pred zaostritvijo ukrepov, če bo to potrebno. 

“Obžalujem, da jih ni, ker bi sicer slišali te informacije in bi govorili manj neumnosti,” pa je dejal glede odsotnosti LMŠ in Levice. Ocenjuje, da se bo zato zdaj znova javno razčiščevalo o določenih vprašanjih, ki bi lahko odgovore dobila danes.

Glede (ne)naročanja cepiva Pfizer/BioNTech pa je dejal, da “obžaluje, da se odsotni niso mogli seznaniti z dejstvi”, saj so danes govorili tudi o tem. “Lani je veljalo, da bo prvo cepivo cepivo AstraZenece in na podlagi tega so se države članice odločale predvsem za to cepivo. Potem pa so bili zapleti in prvo odobreno je bilo Pfizerjevo cepivo,” je pojasnil.

Pri nas je to dogajanje sovpadalo tudi z odstopom ministra za zdravje in Janša pravi, da je takrat ukazal, da takoj naročijo dodatno cepivo. “Do takrat pa je bila ne le pri nas favorizirana AstraZeneca in danes teh dilem sploh ne bi bilo, če bi podjetje dobavljalo cepivo v skladu s pogodbo,” je poudaril. In to nedobavljanje je danes tisto, kar, tako premier, vpliva na precepljenost. “Nobena članica ni naročila premalo cepiva. Naročili smo sedem milijonov doz cepiva za dva milijona prebivalcev. Problem je nastal v tem, da eno od teh podjetij ne dobavlja količin, ki bi jih moralo.”

Se je pa država nato lotila reševanja situacije, poudarja. “Konkurirali smo za toliko cepiv, kolikor lahko dobimo in dobili smo skoraj milijon dodatnih doz. Ko je bilo mogoče pa smo konkurirali še za okoli pol milijonov odmerkov Pfizerja, a pogodba še ni finalizirana,” je dejal. Meni pa, da bo to cepivo najbrž prišlo, saj je to podjetje med proizvajalci zaenkrat najbolj zanesljivo. 

Obregnil se je ob odsotnost sankcij za AstraZeneco: “Kako je mogoče, da podjetje dobavlja pol manj in ni sankcij?” Računa, da bo ta zaplet razrešen. “Se pa ne bo razrešilo v nekaj dneh, zato smo predlagali korektivni mehanizem,” je pojasnil. S tem bodo skušali od drugih podjetij dobiti dodatna cepiva. “Včeraj ponoči sem dobil sporočilo predsednice Evropske komisije, da je prva dobava že realizirana. Na jutranjem sestanku pa smo zahtevali dodatne količine in dopolnitev pogodbe z AstraZeneco.”

Janša sicer pravi, da je po nekaterih informacijah za zaplete z AstraZeneco kriva slaba pogodba – za kar “bo moral nekdo odgovarjati”. Tudi, ker je v razvoj tega cepiva šel evropski denar. “Imamo informacije, da je pogodba slaba in jo podjetje izkorišča zaradi komercialnega razloga. Cena tega cepiva v Evropi je nizka, na trgu izven EU pa veliko višja. Kolegi iz Češke so me obvestili, da so dobili komercialno ponudbo po več kot šestkratni ceni.” 

“Lahko pride do resne politične krize v Evropi. V drugi polovici leta prevzemamo vodenje Sveta EU. S tem se takrat ne želimo ukvarjati, v optimističnem vzdušju želimo graditi okrevanje po epidemiji, zato na ta problem opozarjamo sedaj,” pravi Janša. “Predlagali smo sklep, da do začetka poletja Evropska unija zagotovi dovolj cepiva za 70-odstotno precepljenost vseh odraslih Evropejcev.” (24ur.com)

 
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča