Jasno, a daleč od vročega poletja

0
141

Slovenijo je že drugič v tem tednu dosegla izrazita hladna fronta, z njo pa tudi padavine. Prve nevihte so na Gorenjskem nastale že dopoldne, popoldne pa so se okrepile in se skupaj z občutno hladnejšim zrakom razširile nad večji del države. Zaradi velike nestabilnosti ozračja žal nastajajo tudi krajevna neurja z nalivi, vetrolomom in točo Sprožili so se zemeljski plazovi.

Po prehodu fronte se bo k nam razširila zračna masa iznad severnega Atlantika, zato je pred nami spet nekaj bolj svežih dni. V večjem delu srednje Evrope, nad severnim Balkanom in v Baltskih državah bodo jutrišnje najvišje dnevne temperature le okoli 20 st. C. Ravno nasprotno pa je ob Kaspijskem morju. Jutri bodo tukaj izmerili celo nad 40 st. C.

Jutro bo sveže. V Zgornjesavski dolini bo le okoli 7 st. C. V vzhodni in osrednji Sloveniji bo od 10 do 13, na Primorskem, kjer bo pihala burja pa bo od 15 do 17 st. Po razkroju megle bo nedeljsko dopoldne sončno, popoldne pa bo nastajala kopasta oblačnost. Marsikje bo vetrovno. Pihal bo SV veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Popoldanske temperature bodo marsikje bolj majske oz. junijske. V večjem delu Slovenije bomo izmerili od 20 do 23 st. C. Bolj poletno bo na Primorskem. Na Goriškem 27, ob morju pa 28 st. C.

Dopoldne bo v gorah sončno, popoldne pa bo nad prisojnimi pobočji nastajala kopasta oblačnost, iz katere se lahko predvsem na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank razvije kakšna kratkotrajna ploha.

Nov teden bomo začeli z zelo svežim jutrom. Temperature se bodo marsikje spustile pod 10 st. C, čez dan pa se bo ob prevladujočem sončnem vremenu ogrelo do 23 st. C. V nadaljevanju tedna bo k nam dotekal nekoliko toplejši zrak. Po nižinah bomo ob popoldnevih spet izmerili malo nad 25 st. C. Ker pa se bomo nahajali le na meji med toplejšim zrakom na jugu in občutno hladnejšim na severu, bodo od srede naprej vsak dan možne manjše krajevne padavine, predvsem v obliki ploh in tudi kakšne nevihte. (Rok Nosan)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj