JAZZINTY 2017 z rekordno udeležbo

0
185

Glasbena delavnica in festival Jazzinty, ki že 17 let poteka v Novem mestu, predstavlja največji mednarodni festival v JV regiji in osrednje neformalno izobraževalno središče na področju jazz glasbe v Sloveniji. V letošnjem letu je na delavnico vpisanih rekordnih 80 udeležencev, ki prihajajo iz 10ih držav. Na delavnici poučuje 12 mednarodnih mentorjev, priznanih glasbenikov in pedagogov, od katerih je kar 5 slovenskih glasbenikov. Delavnico spremlja tudi jazz festival, ki v popoldanskih in večernih urah napolni staro mestno jedro ter prinaša metropolitansko vzdušje in ustvarjalno energijo.

Jazzinty letos poteka med 14. in 19. avgustom. Kotizacija za udeležence delavnice, ki se prijavijo preko spletne prijavnice, znaša 280€, lahko pa uveljavljajo tudi različne popuste ali vpišejo zgolj pasivno udeležbo. V pedagoškem programu, ki poteka na Glasbeni šoli Marjana Kozine, se slušatelji udeležujejo individualnih ur z mentorji, teoretičnih predavanj in praktičnih vaj. Strnjen, enotedenski pedagoški program poteka na najvišjem nivoju, od osnovne, napredne in vse do profesionalne diferenciacije, s poudarkom na individualnem delu in stimulaciji osebnega glasbenega izraza. Udeleženci imajo edinstveno možnost glasbenega ustvarjanja v mednarodnih combo zasedbah, ki jih mentorji na podlagi avdicij ustvarijo na delavnici. Letošnji mentorski tim sestavljajo prodorni glasbeniki mlajše generacije, med katerimi prvič gostujeta tudi mednarodna “zvezdnika” Linda Oh in Mike Moreno. Za udeležence delavnice je delo s priznanimi mentorji neprecenljiva izkušnja, bodisi pri prvem srečanju z improvizirano glasbo, ali kot odskočna deska za nadaljevanje šolanja in mednarodno glasbeno kariero. Skozi sproščena, neformalna srečanja je možna gradnja mostov in kontaktov med mentorji in študenti. Tako je Jazzinty pogosto temelj za nastanek novih glasbenih projektov, mednarodnih sodelovanj ali prva informacija za študij jazza v tujini.

Delavnico spremlja tudi poletni glasbeni festival. Program je sestavljen iz predstavitve novih slovenskih jazzovskih projektov, različnih koncertov mentorjev delavnice, nagrade Jazzon, zaključnega koncerta udeležencev delavnice in spremljevalnega programa. Pomemben del festivala je tudi sklop popoldanskih in večernih jam sessionov, v katerih nastopajo predvsem udeleženci delavnice, pa tudi mentorji in ostali glasbeni gostje, ki improvizacijsko muziciranje pogosto razvijejo v nepredvidljive, energične glasbene izlete v neznano.

Jazzinty danes predstavlja predvsem edinstveno glasbeno izobraževanje in izkušnjo, ki mlade glasbenike motivira in oblikuje v resne ambasadorje slovenske jazz scene. Obenem v lokalno okolje prinaša kulturno opismenjevanje, ustvarja nočitve in kulturni turizem, prinaša mladost, življenje, veselje do ustvarjanja, oživlja mestni utrip ter vsaj za teden dni postavlja Novo mesto v središče slovenskega festivalskega dogajanja.

(FOTO: Davorin Pavlenič)