petek, 29 marca, 2024
DomaVremeJe zima, potem je lahko tudi sneg :)

Je zima, potem je lahko tudi sneg :)

Očitno dan državnosti in samostojnosti božiču skače v zelje, kajti prvi je letos spet zelen, a v nedeljo bo ponekod snežilo. Padavine na jugu se bodo okrepile in se do sredine noči razširile nad večji del države. Sprva bo povsod deževalo, v drugem delu noči pa se bo meja sneženja marsikje na vzhodu spustila do nižin.

Na Primorskem, kjer bo proti jutru zapihala šibka burja, bodo temperature od 6 do 8 st. C. V vzhodni in osrednji Sloveniji bo ničla ali kakšna stopinja nad njo. Dve stopinji pod ničlo pa bosta v alpskih dolinah. Dopoldne bodo padavine povsod ponehale, najkasneje na Dolenjskem in v Beli krajini. Preostanek svetlega dela dneva bo oblačen, a suh, zvečer pa bo marsikje spet snežilo.

Zaradi oblakov in hladnega SV vetra večjih temperaturnih sprememb v primerjavi z jutrom ne bo. V večjem delu Slovenije bomo izmerili od 0 do 3 st. C. Precej topleje bo na Primorskem. Ob morju se bo ogrelo do 12 st. C.

Po nekaj dneh odjuge bo v višje lege začel dotekati občutno hladnejši zrak. Meja ledišča se bo z današnjih 2000 metrov jutri zjutraj spustila do nadmorske višine okoli 500 metrov. Večji del nedelje bo oblačno in večinoma suho, proti večeru pa bo v notranjskih in dolenjskih hribih začelo snežiti.

V noči na ponedeljek bo sneg pobelil večji del Slovenije. V višjih legah vzhodne in južne Slovenije ga bo lahko lokalno zapadlo tudi okoli 10 cm. V ponedeljek dopoldne bo sneženje povsod ponehalo, popoldne se bo marsikje pokazalo sonce. Vendar pa bo snežna idila le kratkotrajna, saj bo v zadnjih dneh leta k nam spet dotekal občutno toplejši zrak. Do sredine tedna bodo v večjem delu Slovenije še prevladovali oblaki, v drugi polovici tedna pa bo sonca predvsem v višjih legah v izobilju. Zelo toplo bo v sredogorju, kjer se bo ogrelo v bližino 15 st. C, medtem ko bodo temperature po nižinah zaradi inverzije bolj raznolike. (Rok Nosan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča