torek, 23 aprila, 2024
DomaLokalnoJernej Birk do brona na kemijski olimpijadi

Jernej Birk do brona na kemijski olimpijadi

Z zaključno slovesnostjo se je končala letošnja 53. mednarodna kemijska olimpijada (IChO Japan 2021), ki je med 25. julijem in 2. avgustom 2021 na daljavo potekala v Osaki na Japonskem, v kampusu Univerze Kindai. Na olimpijadi je s svojimi ekipami mladih kemikov sodelovalo 79 držav in šest držav opazovalk, skupaj pa 312 tekmovalcev. Slovenska ekipa dijakov je osvojila tri odličja in častno omembo.

Pod našim okriljem so Slovenijo zastopali štirje dijaki – Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj), Jernej Birk (Gimnazija Novo mesto) in Vid Kavčič (Gimnazija Bežigrad). Patrik in Simon sta si s svojim znanjem priborila srebrni odličji, Jernej bronasto odličje, Vid pa častno omembo. Tekmovanje je na daljavo potekalo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani (FKKT). Pod strogim nadzorom iz Japonske in nadzornikov v predavalnici, so člani ekipe zelo obsežne teoretične naloge, ki so pokrivale vsa področja kemije, reševali pet ur.

V sodelovanju z mentorji FKKT smo pred tekmovanjem uspešno izpeljali priprave in tudi končni izbirni preizkus v znanju kemije za srednješolce, za uvrstitev v ekipo štirih, ki je Slovenijo zastopala na olimpijadi. Dijake sta na tekmovanju vodila dr. Berta Košmrlj in dr. Andrej Godec s FKKT. Tudi priprave je vodila ekipa s FKKT – dr. Berta Košmrlj, dr. Marta Počkaj, dr. Darko Dolenc, dr. Gregor Marolt in dr. Andrej Godec, pomagala pa sta še Vid Kermelj in Martin Rihtaršič.

Foto 1: Slovenska ekipa pred FKKT: z leve Patrik, Simon, Vid in Jernej

(Zveza za tehnično kulturo Slovenije)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča