FOTO: Jutro pošteno v minusu, čez dan plus

FOTO: Jutro pošteno v minusu, čez dan plus

-
0 331

Del Slovenije prekriva najdebelejša snežna odeja v zadnjih 5 letih. Po zasneženem ponedeljku in torku nas je končno pobožalo sonce. K nam se je razširilo območje visokega zračnega tlaka in to bo na vreme pri nas vplivalo tudi v prihodnjih dneh. Prek srednje Evrope se bo v četrtek proti vzhodu pomikala nova fronta s padavinami, ki pa jih na južni strani Alp ne bo.

Bo pa noč pri nas jasna, le v vzhodni in osrednji Sloveniji bo sprva nekaj oblakov. Po nekaterih nižinah bo do jutra nastala megla, ki pa je ne bo veliko. Temperature bodo močno padle. Še posebej mrzlo jutro pričakujemo v krajih z debelejšo snežno odejo. V alpskih dolinah se bo ohladilo do -15 st. C, še hladneje bo po nekaterih mraziščih notranjskega in dolenjskega krasa. Nekoliko manj vas bo zeblo drugod po državi, kjer boste namerili ‘le’ med -11 in -7 st. C. Malo pod ničlo bo zjutraj tudi ob morju.

Četrtek bo najbolj svetel dan tega tedna, dopoldne boste le s težavo uzrli kakšen oblak, popoldne pa bodo nebo postopno začeli osvajati koprenasti oblaki, a bo sonca še naprej v izobilju. Po mrzlem jutru se bo močno ogrelo. Do ničle bo živo srebro priplezalo tudi v alpskih dolinah. Drugod po državi bo večinoma med 3 in 5 st. C, najbolj pa se bo ogrelo na Primorskem, do 9 st. C.

Tudi petek bo v znamenju sončnih žarkov, a bo na nebu že nekaj več oblakov. Več jih pričakujemo na SV, kjer lahko pade kakšna kaplja ali snežinka. Bolj oblačno bo v soboto, ko bo tudi nekoliko topleje. V nedeljo pa nas po današnjih izračunih spet čaka nekaj padavin, če bodo snežne, bo znano v prihodnjih dneh.

(FOTO: Alenka P. V., DNS)