četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaJV Slovenije še v črnem, v 9 regijah sprostitve

JV Slovenije še v črnem, v 9 regijah sprostitve

V regijah Osrednjeslovenska, Podravska, Gorenjska, Obalno-kraška, Koroška, Zasavska in Primorsko-notranjska, ki imajo ugodnejšo epidemiološko sliko, so poleg že veljavnih izjem določene dodatne izjeme od prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.

Pouk bo potekal po t. i. modelu C. “Izobraževanje na daljavo v celotni državi v naslednjem tednu še vedno poteka od četrtega do devetega razreda osnovnih šol, v srednjih in višjih šolah, glasbenih šolah ter na fakultetah. Učitelji in vzgojitelji bodo morali maske nositi ves čas,” je na novinarski konferenci pojasnila ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

V okviru modela C poteka pouk v šoli za učence od 1. do vključno 3. razreda. Pouk se organizira v skupinah, ki so določene s standardi in normativi. Izvajanje pouka se zagotovi na način, da poteka v homogenih skupinah, skupine učencev pa se v času pouka ne mešajo med seboj. Šole izdelajo natančne protokole za izvajanje obveznega in razširjenega programa. Protokoli zajemajo organizacijo dela ter ravnanje in zadolžitve posameznikov.

Za učence od 4. do 9. razreda se izvaja pouk na daljavo. V primeru razpoložljivih prostorskih in kadrovskih kapacitet posamezne šole, ob upoštevanju higienskih in splošnih priporočil, ravnatelj odloči, da šola izvaja pouk v šoli tudi za učence 4. in/ali 5. razreda. Ravnatelj odločitev o izvajanju pouka v šoli za učence 4. in/ali 5. razreda sporoči Sektorju za osnovno šolo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, takoj ko sprejme takšno odločitev. V takšnem primeru se izvaja pouk na daljavo za učence od 6. do 9. razreda.

V omenjenih regijah se spet dovoli: premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, specializirane prodajalne z otroškim programom ter servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles).

“Izboljšanje epidemiološke slike ter zmanjšanje števila okužb in hospitaliziranih v preteklem tednu, je botrovalo temu, da je vlada na včerajšnji seji sprejela odločitev za postopno sproščanje nekaterih ukrepov. Vlada je tako sprejela nov Odlok o začasni prepovedi ponudbe ter prodaje blaga in storitev potrošnikom, ki velja od sobote, 23., do petka 29. januarja,” je povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

V sredo je bilo po 4813 PCR-testih potrjenih 1166 okužb. Po 6786 hitrih antigenskih testih (HAT) pa je bilo potrjenih 279 okužb. V bolnišnici se zdravi 1159 bolnikov s covidom-19, 183 jih potrebuje intenzivno nego. V sredo je umrlo 27 bolnikov s covidom. Pozitivnih je bilo 24,2 odstotka odvzetih PCR-brisov in 4,1 odstotka vseh HAT-testov.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča