četrtek, 25 aprila, 2024
DomaVremeKako izrazita bo fronta?

Kako izrazita bo fronta?

Severno Italijo je dosegla hladna fronta, ki se bo v prihodnjih urah pomaknila tudi nad Slovenijo, kar nam ob veliki pregretosti ozračja in močnem južnem vetru v višinah obeta vremensko zelo pestro noč. Po prehodu fronte bomo pod vplivom višinskega ciklona, zato se vreme še ne bo ustalilo.

V naslednjih urah se bo oblačnost zgostila in prekrila večji del Slovenije. Zahodne kraje bodo že kmalu zajele nevihte, ki se bodo v obliki nevihtne linije le počasi pomikale proti vzhodu. Ob tem se bodo predvsem na Primorskem, Notranjskem, Gorenjskem in tudi v osrednji Sloveniji zelo verjetno razvila krajevna neurja z močnimi sunki vetra, nalivi in točo, kar lahko pripelje do hitrega porasta in poplavljanja manjših rek in hudournikov. V drugem delu noči bo fronta ob pomikanju proti vzhodu slabela, zato na Dolenjskem, Štajerskem, v Beli krajini, Posavju in Prekmurju prav veliko dežja najverjetneje ne bo padlo. Bosta pa ravno zaradi tega noč in jutro v teh krajih zelo topla s temperaturami okoli 22 st. C. Drugod bo bolj sveže. V osrednji Sloveniji in na Primorskem bo okoli 18, na Notranjskem in Gorenjskem pa 13 st. C.

Dopoldne bodo padavine ponehale in začelo se bo jasniti. Bolj oblačno bo ostalo v zahodni in severni Sloveniji, kjer lahko popoldne spet nastane kakšna ploha ali nevihta. Pihal bo JZ veter, ki bo najizrazitejši na Štajerskem in v Prekmurju. In tukaj bo jutri tudi najtopleje. Ogrelo se bo do 29 st. C. Stopinja manj bo na Dolenjskem in v Beli krajini. Drugod bo od 22 do 26 st. C.

Četrtek bomo začeli s soncem, sredi dneva in popoldne pa bo spet več oblačnosti, vendar bo možnost za nastanek neviht v večjem delu Slovenije zelo majhna, nekaj manjših ploh bo predvidoma nastalo le nad hribi zahodne in severne Slovenije. V petek bodo plohe in nevihte pogostejše in se bodo pojavljale tudi nad ravninskimi predeli. Še bolj nestabilni bosta sobota in nedelja, ko bodo lahko nevihte nastajale tudi v nočnih urah. (Rok Nosan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča