Kako rešiti delovna mesta v avtomobilski industriji? Bo vlada prisluhnila?

0
2152

Tudi Slovenija ima avtomobilsko industrijo, ki je zelo povezana s svetovno. Številna podjetja pri nas že trideset let delajo in poslovno sodelujejo s svetovnimi proizvajalci vozil, ki pa so se zaradi koronavirusa znašli v težkem položaju oz. kot pravijo poznavalci, v najtežjem doslej. V Sloveniji je v avtomobilski panogi zaposlenih 40 tisoč ljudi, zaradi najnovejših ukrepov pa lahko brez dela ostane kar 10 tisoč ljudi. Slovenska avtomobilska industrija niso samo podjetja, ki izdelujejo vozila, pač pa številna podjetja, ki izdelujejo sestavne dele vozil in ostalo.

Kot je znano je tudi novomeški Revoz zaustavil nočno izmeno in nadaljuje z delom v dveh izmenah. Razmere na avtomobilskem trgu na globalni ravni so zaradi covid-19 namreč negotove. Prav tako so v podjetju prisiljeni prilagajati število zaposlenih v skladu z dogovorom s socialnimi partnerji. To pomeni, da bodo pri tem upoštevali določene kriterije:

  • prostovoljni odhodi
  • brez naročil  oz. iskanja novih agencijskih delavcev
  • tudi podaljšanje pogodb o zaposlitvi, ki se iztečejo maja in junija ne bo (razen v določenih oddelkih)
  • predčasno upokojevanje proizvodnih delavcev

Poznavalci razmer menijo, da je bil prvi paket korona ukrepov dober, saj so v avtomobilski industriji v aprilu in maju uspeli zadržati delovna mesta. Zdaj pa je znano, da te ukrepi s 1. junijem ne bodo več veljali in bodo v veljavi novi ukrepi za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Vse to pa je zelo negotovo oz. lahko za avtomobilsko industrijo.

Slovenska dobaviteljska avtomobilska industrija z davki in prispevki letno v državni proračun prispeva več kot 400 milijonov evrov v proračun. V zadnjih 5 letih tako okoli 2 milijardi. In upajo, da bo vlada vsaj za še za nekaj mesecev podaljšala t.i. prvi ukrep. Slednji bi državo v parih mesecih stal stal od 100 do 120 mio evrov. Zaposleni v slovenski avtomobilski industriji bi v tem času vlagali v industrijo in jo obdržali v odlični kondiciji, prav tako pa bi državi v petih letih napolnili državni proračun z 2.5 milijardami evrov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj