četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaKakšen je načrt cepljenja?

Kakšen je načrt cepljenja?

Po državi se je začelo cepljenje proti covidu-19 tudi izven DSO. Predsednik vlade Janez Janša in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek sta predstavila načrt cepljenja proti covidu-19 v prvi polovici letošnjega leta. Najprej bodo do konca cepili rizične skupine starostnikov. Tisti, ki ne sodijo v katero od rizičnih skupin, naj vabila na cepljenje ne pričakujejo do pomladi. Tistih, ki so preboleli covid-19, šest mesecev po bolezni ne bodo cepili. Načrt cepljenja bodo prilagajali, če bo EMA odobrila še cepivo AstraZenece, saj si ga količinsko lahko obetamo največ. Kritična infrastruktura tako prej kot februarja verjetno ne bo prišla na vrsto za cepljenje.

Načrt tako predvideva, da bomo v prihodnjem mesecu tedensko prejeli okoli 17.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva, s katerim bodo prednostno cepljeni starejši od 80 in nato starejši od 70 let. Z drugim odmerkom bodo cepljeni tudi že cepljeni.

Krek je pojasnil, da želijo s cepljenjem v prvi fazi zmanjšati število oseb s težkim potekom bolezni. Zato imajo prednost starejši in bolniki s kroničnimi boleznimi, kot je diabetes. Cepivo bo predvidoma prihajalo vsak ponedeljek, vsak zdravnik pa bo tako predvidoma vsak teden izbral novih deset pacientov za cepljenje. Kako bo zdravnik izbral deset pacientov, je odvisno od njega in okoliščin. Zdravniki poznajo svoje paciente, pojasnjuje Krek.

Kdaj bodo cepili uslužbence v kritični infrastrukturi še ne vedo, saj bo najprej ob takšni dobavi cepiva, še kar nekaj dela, da najprej cepijo vse starostnike. Kot pravi premier, se bo to težko zgodilo pred februarjem, takrat bodo predvidoma naredili načrt cepljenja v teh sektorjih. Kot je še pojasnil, bodo prednostno listo, katera mesta so bolj izpostavljena, naredili tudi znotraj kritične infrastrukture.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča