četrtek, 28 marca, 2024
DomaVremeKakšno bo pa vreme? Zimsko, zahtevno

Kakšno bo pa vreme? Zimsko, zahtevno

Začetek tedna prinaša pestro vremensko dogajanje. Ob sneženju in dežju bo pihal močan veter. Po kratkotrajni prekinitvi je zvečer na JV-du spet začelo snežiti. V drugem delu noči se bodo padavine krepile in se zjutraj razširile nad večji del Slovenije. Ker bo k nam dotekal toplejši zrak, bo sneg v nižjih legah vzhodne in osrednje Slovenije lahko prehajal v dež, močno pa bo snežilo na Notranjskem, Kočevskem in tudi marsikje na Dolenjskem, kjer bo razmere na cestah še dodatno poslabševal močan veter, ki bo predvsem v višjih legah gradil snežne zamete. Če se zjutraj odpravljate na pot spremljajte informacije Prometno informacijskega centra – TUKAJ.

Na Primorskem bo pihala orkanska burja. Na izpostavljenih mestih bodo najmočnejši sunki okoli 140 kilometrov na uro. Močno bo pihalo tudi na Bovškem in pod Karavankami. Možen bo vetrolom.  V večjem delu Slovenije bodo jutranje temperature od 0 do 2. Zmrzovalo bo v alpskih dolinah, kjer bodo -3 stopinje. Na Primorskem bo od 4 do 6 st. C. Oblačno vreme s padavinami se bo nadaljevalo tudi čez dan. Na Notranjskem in Kočevskem bo še naprej močno snežilo in do večera zapadlo 30, 40, lokalno morda celo 50 centimetrov snega. Veliko snega bo lahko zapadlo tudi v višjeležečih alpskih dolinah ter tudi ponekod na Dolenjskem in Koroškem. Drugod po nižinah bo snežna odeja občutno bolj skromna, saj se bo sneg pogosto mešal z dežjem ali pa bo celo prevladoval dež. Popoldne bo veter nekoliko oslabel. V krajih s sneženjem bodo temperature okoli ničle, drugod bo od 1 do 4, na Primorskem od 6 do 9 st. C.

Razmere v gorah postajajo vse bolj zahtevne. Če je bilo v preteklih dneh težišče padavinskega dogajanja v hribih zahodne Slovenije, bo tokrat večje pošiljke snega deležna vzhodna Slovenija. Na območju Pohorja in Gorjancev lahko v naslednjih 24 urah zapade tudi okoli 60 centimetrov snega. Nevarnost snežnih plazov bo v prihodnjih dneh zelo velika tudi v sredogorju.

Tudi v torek se bodo še pojavljale padavine, ki pa ne bodo več tako obilne. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 300 in 500 metrov. Sreda bo oblačna, a večinoma suha, le ponekod na vzhodu bo lahko še rahlo snežilo. Precej oblačno vreme s kakšno snežinko bomo imeli tudi v nadaljevanju tedna. (Rok Nosan)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča