sobota, 18 maja, 2024
DomaSlovenijaKanadski oblak dima po požarih dosegel Evropo

Kanadski oblak dima po požarih dosegel Evropo

V Kanadi se že od začetka meseca soočaj z obsežnimi gozdnimi požari. Najhuje je na območju Quebeca, kjer je kar 28 obsežnih požarov, ki so brez nadzora, a slednji naj ne bi neposredno ogrožali človeških življenj in kanadske oblasti naj bi do takšnih razmer torej imele drugačen pristop.

A kljub vsemu so razmere v Montrealu zaradi zadimljenja izredna in prebivalce pozivajo naj imajo zaprte prostore in če lahko, naj nosijo primerne maske in odpovejo dogodke na prostem.

In t.i. kanadski oblak dima, ki je sicer v višinah, je ob močnem zahodniku prepotoval zajetno pot  čez Atlantik in že dosegel del zahodne Evrope. Po pričakovanjih strokovnjakov na slovenski Agenciji Republike Slovenije za okolje bi del slednjega ‘oblaka’ v petek lahko dosegel tudi Slovenije. Ampak brez panike.

Tako je na nebu, kjer ni t.i. političnih meja. Vreme dela po svoje. In tudi vsi požari, ki se zgodijo v naravi niso vedno podtaknjeni, saj narava dela tudi t.i. lastno selekcijo. Podobno kot v Kanadi je tudi v Avstraliji. Pri sledenji se ob žgočem soncu zanetijo številna drevesa polna eteričnih olj.

Je pa slednje precej bolj zanimivo, ko vidimo, da se nekateri svetovni politični ‘zakompleksanci’ igrajo z zelo nevarnimi stvarmi, ki se lahko ob njihovem prizadetem egu sprostijo v nebo in potujejo zelo, zelo daleč. Saj veste, na nebu, so t.i. barikade, ki jih ima narava sama.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča