nedelja, 28 aprila, 2024
DomaKronikaKaznjenec na Dobu fizično napadel in poškodoval pravosodnega policista!

Kaznjenec na Dobu fizično napadel in poškodoval pravosodnega policista!

Prav zanimivo je, da imamo v številnih ustanovah v Sloveniji premalo strokovno usposobljenih ljudi. Marsikje jih nadomeščajo s študenti, dijaki. A v zavodih za prestajanje zaporne kazni pa t.i. študentsko delo ni mogoče, a pomakanje kadra je veliko. In na slednje pravosodni policisti opozarjajo že dalj časa. Odgovorni in s tem država ostajajo pasivni oz. neučinkoviti.

In zadnji dogodek, ki se je zgodil v največjem in najstrožjem varovanem slovenskem zaporu na Dobu pri Mirni, je ta ponedeljek spet opomin odgovornim. Kot smo izvedeli je kaznjenec napadel in poškodoval pravosodnega policista. Kaznjenec, ki naj bi neuradno obvladal borilne veščine je napadel pravosodnega policista z nekaj udarci v glavo, prsi in ko se je policist hotel umakniti še po vratu in hrbtu… Neuradno je napadalec še pred napadom na policista že pred tem večkrat fizično opravil z obsojenci.

Vprašanja o slednjem smo naslovili na Upravo za izvrševanje kazenskih sankcij in Policijsko upravo Novo mesto.

S PU Nm so nam odgovorili naslednje: ‘Policisti policijske postaje Trebnje so v ponedeljek dopoldne v zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni obravnavali kaznivo dejanje napada na uradno osebo po 302. členu kazenskega zakonika. Po prvih ugotovitvah naj bi 43-obsojenec fizično napadel 43-letnega pravosodnega policista in ga pri tem lažje poškodoval.’

Odgovor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij:

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni je v ponedeljek zjutraj prišlo do izrednega dogodka, v katerem je eden od obsojencev najprej napadel soobsojence, nato pa še pravosodnega policista, ki je v dogodku posredoval.

Za zagotovitev varnosti v zavodu so nato pravosodni policisti izvedli vse potrebne postopke. O sumu storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo so bili obveščeni pristojni organi.

Obsojenec, ki je napad izvedel, je bil po odločitvi vodstva zavoda v skladu z 236. členom Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij najprej nameščen v posebni prostor, nato pa po odločitvi zdravstvenega osebja napoten v zdravstveno ustanovo.

Obsojenec zaporno kazen prestaja zaradi več kaznivih dejanj, tudi zaradi preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, na podlagi 299. člena Kazenskega zakonika.

Tako napadeni pravosodni policist kot soobsojenci so bili pregledani in oskrbljeni s strani zdravstvenega osebja. Pravosodni policist v dogodku k sreči ni utrpel hujših posledic.

Ob tem želimo dodati še komentar na navedbo v vaši objavi: V Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij se zavedamo težav, ki jih povzroča pomanjkanje kadra – predvsem pravosodnih policistov in skupaj z Ministrstvom za pravosodje aktivno iščemo različne rešitve. (Odnosi z javnostmi, Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča