petek, 29 marca, 2024
DomaKulturaKnjižnica Nm ob prazniku s Prešernovima nagrajencema

Knjižnica Nm ob prazniku s Prešernovima nagrajencema

1. marca bo minilo 75 let od ustanovitve novomeške knjižnice. Ob tej priložnosti se bo zvrstilo več aktivnosti, vsi, ki še nikoli niso bili vpisani v knjižnico, pa se bodo lahko ves dan v vse enote knjižnice vpisali brezplačno.

V Knjižnici Mirana Jarca bodo kljub epidemiji v ponedeljek, 1. marca 2021, obeležili 75-letnico delovanja, dogajanje pa se bo večinoma selilo na splet. Ob tej priložnosti se bo možno ves dan v vse enote knjižnice vpisati brezplačno. Ugodnost velja za tiste, ki se v knjižnico vpisujejo prvič, in sicer tako za tiste, ki bodo obiskali knjižnico fizično, kot tudi za tiste, ki bi se želeli vpisati od doma preko spleta.

Kljub trenutni situaciji so v knjižnici pripravili tudi aktivnosti, ki se bodo zvrstile tekom popoldneva. Vse, ki bi radi odkrili javnosti manj poznan kotiček novomeške knjižnice in hkrati izvedeli več o žlahtnem komedijantu, dolenjskem rojaku, igralcu SNG Drame in Prešernovem nagrajencu Janezu Cesarju, vabijo ob 15. uri na FB stran novomeške knjižnice na kratek virtualni ogled njegove spominske sobe in osebne knjižnice. Ob 17. uri lahko ljubitelji branja v živo na YouTube kanalu novomeške knjižnice prisluhnejo aktualnemu Prešernovemu nagrajencu Feriju Lainščku, ki bo v pogovoru s Carmen L. Oven predstavil svoj najnovejši roman Kurji pastir, v katerem odstira dolgo potlačene spomine in doživeto piše o dogodkih iz zgodnjega otroštva. Objekt novomeške knjižnice bo ob 19. uri zasijal v novi podobi s pomočjo mapirane svetlobne video projekcije, ki orisuje pomembnejše mejnike razvoja objekta novomeške knjižnice skozi čas in jo je zasnoval Tomaž Grdin. Projekcija bo na ogled od 19. ure na pročelju knjižnice pri vhodu na Oddelek za mladino.

1. marca 1946 je bila namreč pravno formalno ustanovljena Študijska knjižnica v Novem mestu kot ena od desetih pokrajinskih študijskih knjižnic v Sloveniji. Njene korenine sicer segajo še mnogo dlje v preteklost, v davno leto 1865, ki ga, z ustanovitvijo Narodne čitalnice, štejemo za začetek javnega knjižničarstva v Novem mestu. Današnja Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto nadaljuje bogato tradicijo predhodnice, jo nadgrajuje in prilagaja potrebam lokalnega okolja v sodobnem času.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča