torek, 23 aprila, 2024
DomaSlovenijaKomisija potrdila, da je bil vzrok za smrt 20-letnice cepljenje s cepivom...

Komisija potrdila, da je bil vzrok za smrt 20-letnice cepljenje s cepivom Janssen

Znane so ugotovile posebne komisije, ki je preiskovala povezanost med smrtjo 20-letnice in cepljenjem z vektorskim cepivom Janssen. Ugotovili so, da gre za gotovo povezavo med cepljenjem s cepivom Janssen in tragičnim zapletom. Koordinator komisije z NIJZ Maribor Zoran Simonovič je uvodoma povedal, da je skupino sestavljajo pet članov, od tega trije kliniki (nevrolog, infektolog in internist) ter farmakologinja in epidemiolog. 

Povezava gotova, pri pacientki ni bilo predhodnih stanj, ki bi vplivala na potek težav po cepljenju

Komisija je najprej pridobila vso zdravstveno dokumentacijo. Ugotovili so, da je pacientka po cepljenju razvila sindrom tromboze s trombocitopenijo. Med preiskavo so pregledali vso dokumentacijo od trenutka, ko se je pacientka cepila in ves čas zdravljenja. Pregledali so tudi zdravstveno dokumentacijo, ki jo je predložila njena osebna zdravnica. 

Gre sicer za zelo redek stranski učinek nastanka krvnih strdkov po cepljenju ob hkratnem nizkem številu trombocitov v krvi. Čeprav so zaplet doslej zaznali predvsem pri ženskah, mlajših od 60 let, strokovnjaki menijo, da sta lahko prizadeta oba spola. Prav tako ni prepričljivih starostnih mej, izhaja iz dokumenta, objavljenega na NIJZ. Po podatkih NIJZ se ta zaplet pojavi pri eni osebi na 100.000 cepljenih, medtem ko je možnost pojava krvnih strdkov pri hospitaliziranih covidnih bolnikih 14-odstotna.

V tem primeru se je razvila s cepljenem povzročena imunska trombotična trombocitopenija, so sklenili in sporočili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za postavitev te diagnoze, je še povedal. Kot je še ugotovila komisija, pri pacientki ni bilo predhodnih stanj, ki bi lahko vplivala na potek težav po cepljenju: “Komisija je soglasno ocenila, da je bila povezanost v tem primeru med cepljenjem in tragičnim zapletom gotova in kljub ustreznemu zdravljenju se je zgodil smrtni izid tega zapleta. Dogodek obžalujem in izrekam sožalje staršem.”

Cepljenje s cepivom Janssen ustavljeno, razen na izrecno željo posameznika 

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob tem poudaril, da je vsako življenje sveto in izrazil sožalje družini in prijateljem. “Ne morem mimo dejstva, da je pred tedni zaradi cepiva preminulo mlado bitje. Smrt obžalujem. O njej in o družini vsakodnevno razmišljam. Moj namen ni relativizirati smrti, ki se me je izredno dotaknila. Kot minister pa vendar vsakodnevno razmišljam tudi o 5553 žrtvah covida, kajti vsak od njih ima prav tako ime in svojo družino. Če ob tem poudarim, da je vsako življenje sveto in je smrt treba obravnavati pietetno.”  (24UR.COM)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča