Končno obnova Sokolca in zapora ceste

35700
978

V zadnjem času se na Mestni občini Novo mesto pospešeno ukvarjamo s sanacijo Narodnega doma. Najstarejši narodni dom v Sloveniji si zasluži lepšo podobo, saj je bil predolgo degradirana točka mestnega jedra. Potrebna je celovita prenova, saj je objekt dotrajan in nevaren. S sredstvi, ki smo jih po dolgotrajnih prizadevanjih pridobili na Ministrstvu za kulturo, bomo zamenjali streho, načrtujemo pa tudi prenovo fasade in ureditev notranjosti. Dela se začnejo v ponedeljek, 3. oktobra 2016. Terjala bodo tudi zaporo Sokolske ulice, zato vse obiskovalce mestnega jedra prosimo za razumevanje. Po obnovi bo Narodni dom na voljo vsem kulturnim ustvarjalcem.

Narodni dom je pomemben del novomeške kulturne dediščine, zato smo kot lastniki objekta dolžni preprečiti njegovo nadaljnje propadanje in osmisliti vsebine, s katerimi bo ta institucija bogatila novomeški kulturni prostor.

Naša dolgotrajna prizadevanja za pridobitev sredstev na Ministrstvu za kulturo so pred nekaj tedni obrodila sadove, saj je država za zamenjavo strehe namenila dobrih 50 tisoč evrov. Po pridobitvi sredstev začenjamo z realizacijo obnove, ki se začenja v ponedeljek, 3. oktobra. Obnova strehe in fasade bo terjala tudi zaporo Sokolske ulice, zato vse obiskovalce mestnega jedra prosimo za razumevanje. Dela se predvidoma zaključujejo v sredini decembra.

Poleg strehe in fasade je potrebno urediti tudi nevarne električne inštalacije, požarno, komunalno in sanitarno varnost v objektu. Vsi ti ukrepi seveda niso možni, če so v objektu prisotni uporabniki, ki smo jih zato pozvali, da izpraznijo svoje prostore. Trenutni uporabniki v Narodnem domu skrbijo za prostore, v katerih ustvarjajo in bivajo, jih pa ne obnavljajo v smislu gradbenih del ali drugih investicijskih posegov. Nujna sanacijska dela vsako leto opravi Mestna občina Novo mesto. Prav tako občina plačuje vse materialne stroške, ki nastanejo v objektu in jih ustvarijo trenutni uporabniki Narodnega doma. Ti stroški (elektrika, komunala, varovanje) na letni ravni znašajo okvirno 10 tisoč evrov brez investicijskega vlaganja.

Po prenovi bomo določili pravila in v skladu z varnostnimi omejitvami uporabe Narodni dom namenili vsem kulturnim ustvarjalcem pod enakimi pogoji. Vse več se jih namreč sooča s pomanjkanjem ustreznih prostorov za svoje delovanje in prav je, da je Narodni dom, kot občinski objekt, na voljo kar najširšemu krogu uporabnikov, so sporočili z Mestne občine Novo mesto.

Za souporabo prostorov se bodo, če bodo tako želeli, lahko prijavili tudi sedanji uporabniki, ki jim bomo po najboljših močeh prisluhnili glede umestitve njihovih programov in želenega načina delovanja v Narodnem domu. Vse v skladu s pogoji, ki bodo veljali za vse uporabnike prostora.

Vsekakor pa bo objekt po sanaciji namenjen dnevnemu delovanju ustvarjalcev, nikakor pa ne bivanju ali uporabi v nočnih urah. Stanovanjsko problematiko v občini rešujemo z drugimi ukrepi, kot so občinska neprofitna stanovanja ali stanovanja, ki jih nudi Stanovanjski sklad Republike Slovenije.

 

35700 KOMENTARJI

  1. Ni mi jasno, kako so se to odločili kar čez noč, za takšne podvige se uporabnike obvesti mesece prej in ne par dni pred začetkom prenove…. Načrti za take projekte se kujejo nekaj časa in tukaj nekaj zelo smrdi!
    Kaj pa umetniki, ki ustvarjajo ponoči? Takšnih (nas) je precej…

  2. Čudno, da se ni že komu na glavo podrl. Kakšnemu županu bi se upravičeno. Skrajni čas je sicer že zdavnaj past tense, a bolje zdaj, kot nikoli. Čeprav dokler ne vidim, jim ne verjamem. Ne razumem pa, zakaj je vedno treba zapirati ulice, ko je največ prometa, namesto med počitnicami, prazniki… In presneto me pojezi, da noben župan ali drug občinar nima toliko posluha za meščane, da bi mesto, kadar se obeta kak cirkus na Glavnem trgu, zaprl ob 8h ali kakšno minuto kasneje, temveč z užitkom naredijo to pred 8. uro, ko se še peljemo v službe. Najbrž je bilo tudi nujno 1.9. zjutraj po mestu in okolici risati črte po cestah in barvati zebre. Ni bilo časa prej. Nas namerno jeb…? Najbrž, kajne? Banda.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj