četrtek, 18 aprila, 2024
DomaŠportKonec tedna v Nm balkansko veteransko prvenstvo v atletiki

Konec tedna v Nm balkansko veteransko prvenstvo v atletiki

V novomeškem Olimpijskem centru je danes potekala novinarska konferenca pred začetkom 6. balkanskega prvenstva v atletiki za veterane BAMACI, ki bo 12. in 13. marca. Čeprav gre za tekmovanje v dvoranski atletiki, se bo del prvenstva odvil na Stadionu Portoval, kjer bodo nastopili tudi tekmovalci v dolgih metih (met kopja, met kladiva in met diska). V mednarodno združenje BAMA (Balkan Masters Athletics) je vključenih 12 držav, v dveh tekmovalnih dneh pa se bo v Novem mestu pomerilo več kot 350 udeležencev iz 18 držav. Poleg držav, ki so vključene v združenje BAMA, bodo nastopili tudi predstavniki iz Belorusije, Finske, Francije, Nemčije, Madžarske in Italije.

Tekmovalci in tekmovalke, ki bodo nastopili v različnih starostnih kategorijah, se bodo za najvišje uvrstitve borili v vseh atletskih disciplinah. Tekmovanja se lahko udeležijo atleti, ki so rojeni pred 12. marcem 1987. Kot zanimivost, najstarejši udeleženec Konstantinos Chatziemmanouil (letnik 1929), ki bo nastopil v starostni kategoriji 90 +, prihaja iz Grčije, in bo tekmoval v kar petih atletskih disciplinah. Nastopil je tudi na 5. atletskem prvenstvu BAMACI, ki ga je leta 2020 gostil Beograd. Najmlajša tekmovalka, 35-letna Novomeščanka Katja, ki je danes izpolnila starostni pogoj za uvrstitev na prvenstvo, se bo preizkusila v skoku v višino.

Konec tedna v Nm balkansko veteransko prvenstvo v atletiki

Aleš Makovac, direktor Zavoda Novo mesto, je izpostavil velik pomen Olimpijskega centra, kot vrhunskega športnega objekta, s katerim upravlja Zavod Novo mesto, tako za samo novomeško občino, kot širšo regijo. »Pomeni športno stičišče Evrope, kjer se urijo mladi kolesarji in atleti, ki prihajajo z vseh koncev Evrope in sveta; tu so vadile ekipe iz Indije, Bahrajna in s Češke. Objekt še ni zaključen, jeseni odpiramo 25 metrski bazen, v prihodnosti pa načrtujemo tudi gradnjo 50 metrskega delno pokritega olimpijskega bazena.«

Matjaž Kuzma, koordinator za šport, Zavod Novo mesto, je poudaril, da organizacija tako velike športne prireditve kot je BAMACI, zahteva veliko časa in predanosti ter sprejemanja premišljenih in tehtnih odločitev. »Predvsem pa igra pri tem glavno vlogo uigrana in povezana ekipa, ki si prizadeva za skupen cilj – uspešno izvedbo prvenstva, ki bo v zadovoljstvo vsem, domačim in tujim tekmovalcem ter vsem gostom in organizatorjem. Poleg zaposlenih v Zavodu Novo mesto je v projekt vključenih več kot 150 posameznikov, ki delujejo v okviru partnerskih organizacij, Združenja atletskih veteranov Slovenije, Atletskega kluba Krka in drugih. Vsi skupaj dihajo za ta edinstven dogodek, ki se bo prvič zgodil v Novem mestu.«

Mišo Matijevič, Atletski klub Krka, nekdanji jugoslovanski rekorder v mnogoboju pri mlajših in starejših mladincih ter balkanski prvak v mnogoboju leta 1990, je leta 2018 tekmoval na balkanskem atletskem prvenstvu BAMACS (Balkan Masters Athletics Championship Stadia) v Celju. »Ocenjujem, da gre za izjemno zahtevno prireditev, saj bo potekala na dveh prizoriščih, v Olimpijskem centru v Češči vasi in na novomeškem Stadionu Portoval. Sodniki večinoma prihajajo iz novomeškega atletskega zbora sodnikov.« Dodal pa je še, da takšna tekmovanja atletov veteranov zagotovo prispevajo k daljši življenjski dobi.

Aleš Tomič, nekdanji atlet in udeleženec BAMACI 2022, je že dvajset let državni rekorder v teku na 1500 metrov. Izjemen rezultat je leta 2002 dosegel na atletskem mitingu v Zagrebu. Ta konec tedna bo nastopil v disciplinah tek na 800 in 1500 metrov. »Zagotovo ciljam na prvo mesto, ampak trenutek, ko obuješ šprintarice in zavonjaš atletski stadion, to je tisti pravi občutek, ki ga lahko začuti samo nekdanji tekmovalec. V težkih časih, ko je človek nenehno pod stresom, je bistveno, da se sprostiš in rekreacija, ne nujno tekmovanje, te zagotovo ohranja pri zdravju. Tovrstna atletska srečanja veteranov so zelo pomembna za ohranjanje kondicije in pristnih odnosov med sotekmovalci. Atleti veterani smo lahko vzor mlajšim generacijam.«

Slavnostno odprtje prvenstva bo v Olimpijskem centru v soboto, 12. marca 2022, ob 14.30 uri. Slavnostna govornika bosta Gregor Macedoni, župan Mestne občine Novo mesto, in Damjan Gril, predsednik Združenja atletskih veteranov Slovenije (ZAVS).

Glavni organizator prvenstva BAMACI je Zavod Novo mesto, ob podpori Mestne občine Novo mesto in partnerjev: Združenje atletskih veteranov Slovenije (ZAVS), Atletska zveze Slovenije (AZS) in Atletski klub Novo mesto. Glavni pokrovitelj je TSmedia (Siol.net).

Ob prvenstvu je izšel tudi bilten, v katerem so objavljeni seznam udeležencev, urnik prvenstva, tehnična navodila za tekmovalce, v njem pa najdete tudi vse tehnične podatke o obeh športnih prizoriščih. Več informacij poiščite na spletni povezavi: https://bamaci2022.si/.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča