Korona: cepivom, ki nudi 90-odstotno zaščito

0
518

Razvijalca cepiva proti koronavirusu – Pfizer in BioNTech – sta današnji dan označila kot “velik dan za znanost in človeštvo”. “Prvi sklop rezultatov našega preizkusa cepiva proti covidu-19 v tretji fazi daje začetne dokaze o sposobnosti našega cepiva za preprečevanje covida-19,” je dejal predsednik in izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla. “Z današnjimi novicami smo pomemben korak k temu, da ljudem po vsem svetu zagotovimo prepotreben preboj, ki bo pomagal končati to globalno zdravstveno krizo,” je dodal.

Prostovoljci so prejeli dva odmerka cepiva v razmiku treh tednov. Zaščito pred boleznijo so prostovoljci razvili sedem dni po prejetju drugega odmerka cepiva in 28 dni po prvem. V tretji fazi kliničnega preizkušanja cepiva je sodelovalo več kot 43.500 ljudi.

Gre za prvo cepivo v svetovnem merilu, ki se je očitno izkazalo za učinkovito. Podjetji trdita, da resnih varnostnih pomislekov na podlagi testiranj ni. Podatkov sicer še niso pregledali strokovnjaki, prav tako še niso bili objavljeni v medicinski reviji. Pfizer je sporočil, da bodo to storili, ko bodo imeli rezultate celotnega testiranja.

Pfizer in BioNTech sta napovedala, da bosta pri ameriški agenciji za zdravila in hrano (FDA) še pred koncem meseca zaprosila za odobritev uporabe njunega cepiva v nujnih primerih.

Več kot 90-odstotna učinkovitost je sicer veliko višja od 50-odstotne, kolikor FDA zahteva za avtorizacijo. Cepivo naj bi avtorizirali za starostno skupino od 16 do 85 let. Pred prošnjo za avtorizacijo morajo zbrati še podatke o zdravstvenem stanju vseh prostovoljcev, kar naj bi storili do konca novembra.

Večino sveta je v zadnjem času zajel drugi val pandemije covida-19. V več državah dosegajo nove rekorde v številu okužb z novim koronavirusom, posledično je nujnih tudi več hospitalizacij in smrtnih žrtev bolnikov s covidom-19.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj