Koronavirus, panika, kje smo, koliko vemo?

0
1526

Strah pred novim virusom se očitno širi tudi po Sloveniji, najboljši pokazatelj so prazne police v večjih slovenskih mestih in njihovih diskontih in trgovinah. Ja, prav je, da na t.i. nevarnost opozarjamo, ampak družba je že desetletja in z vlogo politike, postala bolj bolna kot je virusna okužba. Vsi, ki vsaj malo spremljate t.i. novo ‘grožnjo’ ljudem, je znano, da ljudje, ki podležejo virusu so starejši in šibkejšega zdravja. Pa vendar, panika! Čemu, zakaj, ob vseh sodobnih farmacevtskih in zdravstvenih institucijah?

Kot laik razmišljam, ali je zrak, ki ga dihamo, in sicer na prostem, bolj nevaren kot zrak v nepredušnih prostorih firme kjer morda delate? Neprodušno zaprti prostori, kjer je marsikdo kot v valilnici, so po mojem mnenju bolj nevarno okolje za razvoj različnih bolezni kot sapca na prostem.

Vsekakor virusi niso hvaležni. So nevarni, usodni, še sploh, če smo sami malomarni. Previdnost ni odveč, ampak panika, ki je zavladala po svetu z novim virusom, pa je prešla meje zdrave kmečke pameti. Imeli smo ptičjo, svinjsko gripo. Imeli so vrhunski farmacevtski bizniz s tamiflujem!?

In ko to pišem, so v Italiji zabeležili 322 okužb s konoravirusum. Zanima me epilog oz. po nekaj dneh podatek o morebitnih žrtvah, obolelih. Še ta isti dan je sicer umrla 88-letna ženska. V Sloveniji okuženih ni.

Tudi v Sloveniji, ne povsod, smo se nalezli takšnih informacij in reakcij. Je pa velika razlika od slednjih v mestih in na vasi. Da ljudje kupujejo precej večje količine živil kot sicer, potrjujejo tako v Hoferju kot Mercatorju, tudi v Šparu opažajo porast števila večjih nakupov in povečano povpraševanje po izdelkih z daljšim rokom uporabe. V trgovskih centrih in manjših trgovinah sicer zatrjujejo, da je panika povsem odveč in da bodo ves čas zagotavljali zadostno količino izdelkov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj