Koronavirus preložil zagon superračunalnika v Nm

0
5799

Zaradi širjenja koronavirusa bo tudi Slovenija zaprla meje, če bo treba oziroma bo izvajala ukrepe, ki so primerni v takih razmerah, je novinarjem dejal predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec. Medtem je ministrstvo za izobraževanje vrtcem, šolam, univerzam in raziskovalnim institutom poslalo prva priporočila glede koronavirusa.

Kot so zapisali na spletni strani, gre za napotke in usmeritve za ravnanje v skladu s trenutno veljavnimi navodili pristojnih institucij. Ker se razmere in ukrepi za zajezitev virusa hitro spreminjajo, svetujejo, da se redno seznanjajo z in upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Odgovorne osebe vzgojno-izobraževalnih, visokošolskih in raziskovalnih zavodov ministrstvo poziva, da začnejo postopke priprave načrtov za kontinuirano delovanje in izvajanje vzgojno-izobraževalnih, študijskih in raziskovalnih dejavnosti. Skladno z lastno presojo konkretnih primerov naj ocenijo stopnjo tveganja in v primeru nenujnih dejavnosti prilagodijo svoje aktivnosti.

Poziva jih tudi, da pripravijo načrt in vzpostavijo sistem za komuniciranje s svojimi ciljnimi javnostmi (zaposleni, šolajoči, študenti …). S trenutno aktualnimi preventivnimi ukrepi pa naj seznanijo vse vključene v vzgojno-izobraževalne procese in zaposlene.

Izobraževalne ustanove se sicer tudi same soočajo s številnimi vprašanji. Zaradi koronavirusa in drugih virusnih obolenj so na novomeški Fakulteti za informacijske študije so jutrišnji slavnostni dogodek Zagon superračunalnika Trdina prestavili za nedoločen čas.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, so zaradi velikega števila klicev študentov, staršev študentov na izmenjavi in zaradi zaprtja partnerskih univerz v sosednji Italiji zaprosili ministrstvo za zdravje in NIZJ za protokol ravnanja v zvezi s koronavirusom. Sprašujejo tudi o smiselnosti začasnega zaprtja fakultete glede na njihovo daleč največjo mednarodno izpostavljenost zaradi tako velikega števila vpisanih tujih študentov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj