Kristalno jasna nedelja

0
219

Fronta je odnesla vlago in tudi nekaj stopinj, za seboj pa ponekod pustila razdejanje. Nastajala so neurja.Pri nas in v naši širši okolici je bilo zabeleženih kar 200 tisoč udarov strel. Posebno nevarno je bilo nad Jadranskim morjem, kjer je bila glavnina strel z močnim veter.

Pri nas je bil prehod fronte najbolj izrazit v večernih urah. Super celica, ki je nastala na jugovzhodnem obrobju ljubljanske kotilne se je pomaknila proti Zasavskemu hribovju. Najhuje je bilo območju Litije in Zagorja ob Savi, kjer je nastal piš vetra, žal podatkov o hitrosti nimamo, ob takšnem razdejanju lahko predvidevamoi, da je veter presegel 100 km/h. Padec temperature je bil tudi zaradi toče hiter. V slabe pol ure se je ohladilo za 10 st. Po hudi uri je zapihal severnik in burja v sunkih do 100 km/h.

In veter se bo ponoči še okrepil. Nastala je velika razlika v zračnem tlaku med azorskim anticiklonom in ciklonom v Sredozemlju. Pri nas bo šlo za veter lepega vremena. Nad Jadranom pa bo več oblačnosti s kakšno nevihto. Burja pod Velebitom bo še nekoliko močnejša. Bolj deževno pa v notranjosti Balkana. Ponoči se bo še dodatno razjasnilo. Na vzhodu in Primorskem bo noč vetrovna. Burja lahko spet dosega sunke okoli 80 km/h. Severnik bo bistveno šibkejši, pihal bo okoli 40 km/h.

Jutro bo kristalno jasno in zaradi vetra niti ne tako sveže. Najnižje temperature bodo večinoma od 14 do 16, na Primorskem od 16 do 20. Tista prava svežina pa bo v alpskih dolinah 9 st. Pred nami je ena lepših nedelj tega poletja. Še vedno bo nekaj severovzhodnega vetra in burje, ki pa bosta do večera oslabela. Poasmezni oblaki se bodo pripeljali le nad Alpe. Temperature bodo za avgust spodobne. V notranjosti okoli 27, 28 st. na Primorskem pa ob burji do 31.

Dan bo odličen za obisk gora. Vidljivost bo zelo dobra, zrak pa suh. Na soncu bo zelo toplo, v senci in vetru pa še vedno sveže. Na 1500 m bo sredi dneva 15, na 2500 m pa 6 st.

Tudi v začetku tedna bo vreme navduševalo. V ponedeljek bo jasno, veter bo oslabel. Zjutraj bo 13 st, popoldne okoli 29. Podobno vreme bo tudi v torek, le da bo za kakšno stopinjo topleje. Proti večeru lahko na severozahodu nastana kakšna nevihta.  Prave spremembe pa nas čakajo po sredi. V sredo nas bo namreč dosegla nova izrazita vremenska fronta z nevihtami. Razvoj je še nekoliko negotov, a zagovoto se bo občutno ohladilo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj