FOTO: Krki zlato in srebrno priznanje za inovaciji

1
1197

Na letošnji razglasitvi najboljših inovacij na nacionalni ravni, ki jo organizira Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), se je skupina Krka s svojimi inovacijami Krke, d. d., Novo mesto in njene družbe Farme GRS, d. o. o. tudi letos uvrstila med najboljše. Priznanje sta prejeli inovaciji Razvoj zdravilne učinkovine in uporaba le-te v formulacijah s podaljšanim sproščanjem za zdravljenje shizofrenije in bipolarne motnje ter Razvoj nove sintezne poti in novih kristaliničnih oblik makrolidnega antibiotika. Priznanje za najboljše inovacije na nacionalni ravni predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom. V Krki vsako leto razvijejo več novih

izdelkov, ki temeljijo na lastnih patentiranih razvojno-raziskovalnih rešitvah. Več kot 350 njihovih inovacij je zaščitenih s številnimi patenti.

Zlato priznanje zdravilu za zdravljenje bolnikov s shizofrenijo in bipolarno motnjo

Z bogato ponudbo sodobnih farmacevtskih oblik zagotavljajo številne možnosti zdravljenja, med katere sodijo tudi inovativne generične tablete s podaljšanim sproščanjem kvetiapina, za katere so Krkini inovatorji prejeli zlato priznanje. Glavna prednost te inovativne tablete je, da jo bolniki jemljejo le enkrat dnevno. Ta izdelek omogoča manj nihanja v plazemskih koncentracijah zdravilne učinkovine skozi cel dan in zmanjša tveganje za neželene učinke, kar omogoča boljši celotni nadzor simptomov in znakov pri bolnikih s
shizofrenijo in bipolarno motnjo, zato izdelek izboljša kakovost življenja.

Razvoj takšnega izdelka je kompleksen proces zaradi številnih izzivov na področju kemijske sinteze zdravilne učinkovine, razvoja in proizvodnje farmacevtskega izdelka kot tudi industrijske lastnine in registracij. Inovacija je rezultat interdisciplinarnega sodelovanja številnih strokovnjakov iz različnih znanstvenih področij, prenosa procesa v industrijsko merilo in trženja končnega izdelka. Krka je lansirala tablete s podaljšanim sproščanjem kvetiapin na ključnih evropskih trgih kot eno prvih generičnih farmacevtskih podjetij.

Srebrno priznanje za razvoj antibiotika za veterinarsko uporabo

Druga inovacija, nagrajena s srebrnim priznanjem, temelji na inventivnih rešitvah, zaščitenih z dvema patentnima prijavama pri evropskem patentnem uradu. Avtorji inovacije so razvili novo sintezno pot zdravilne učinkovine, ki je krajša, vsebuje manj stopenj čiščenja in omogoča izvedbo zadnje stopnje brez topil, zato posledično generira manj odpadkov, hkrati pa je v primerjavi z znanimi postopki in ob nespremenjeni kakovosti hitrejša. Zadnja stopnja je bila optimizirana tako, da jo je mogoče izvajati brez uporabe topil (angl. solventless), in spada v sklop t. i. zelene kemije. S tem je sinteza stroškovno učinkovitejša in omogoča boljšo konkurenčnost končnega izdelka.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj