torek, 18 junija, 2024
DomaLokalnoKrvodajalci na izletu v mestu grofov

Krvodajalci na izletu v mestu grofov

V Sloveniji letos obeležujemo 70 let prostovoljnega krvodajalstva, pred kratkim, 4. junija, pa je bil tudi Dan slovenskih krvodajalcev, torej vsaj dva razloga več, da peljemo naše prostovoljce krvodajalce na izlet.

Tokrat smo se odpeljali proti Celju, mestu grofov, kjer nas je vodnik Sašo počakal na gradu in nas s hudomušnim pripovedovanjem popeljal skozi zgodovino Celjskih grofov, najmogočnejše plemiške in vladarske rodbine, ki je kadarkoli živela na slovenskih tleh. Med sprehodom po gradu smo si lahko ogledali dve razstavi, eno z mučilnimi in sramotilnimi napravami ter drugo s predmeti, ki pričajo o tem, kako so včasih živeli. Sprehod po zunanjem delu gradu nam je ponudil prekrasen pogled na celjsko dolino.

Po ogledu gradu smo se sprehodili po tlakovanih, slikovitih ulicah starega mestnega jedra, kjer smo med drugim videli ostanke celjskega obzidja, izvedeli nekaj o življenju Alme Karlin, svetovne popotnice in pisateljice, predvsem ženski del pa so očarali cvetlični aranžmaji po ulicah mesta.

Da pa nismo obujali samo zgodovine, smo ogled zaključili z obiskom Tropske hiše, kjer je na ogled pet ekosistemov sveta z rastlinami in živalmi, nekatere med njimi prav gotovo še nismo vsi videli v živo.

Seveda pa smo poskrbeli, da trebuščki tudi tokrat niso bili prazni, zato smo prijetno utrujeni v centru mesta pojedli kosilo, si izmenjali vtise tudi o tem, kako je Celje moderno mesto z bogato zgodovino in pokramljali še o vsem drugem ter se nato odpravili proti domu. Na tem mestu se zahvaljujemo Pekarni Pepe d.o.o. iz Škocjana za ponovno donacijo in dostavo rogljičkov za sladek začetek izleta. Še enkrat iskrene čestitke in zahvala vsem srčnim krvodajalkam in krvodajalcem. (Mateja Šlajkovec, OZ RKS Nm)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča