četrtek, 28 marca, 2024
DomaLokalnoKZ Trebnje - Krka in 27. Gregorjev sejem

KZ Trebnje – Krka in 27. Gregorjev sejem

Konec tedna pred starim slovenskim praznikom pomladi, med 10. in 12. marcem, bo v Novem mestu že 27. Gregorjev sejem. Tradicionalni kmetijsko-živilski sejem organizira Kmetijska zadruga Trebnje-Krka, ki je v minulem letu dosegla pričakovane rezultate.

»Z optimizmom ugotavljam, da smo v letu 2022 nadaljevali trend pozitivnega in stabilnega poslovanja zadruge, kljub izrazito spremenljivim gospodarskim razmeram. Tudi letos bomo uvajali ukrepe za nadaljnje pozitivno poslovanje, kajti le močna in neodvisna zadruga lahko vpliva na nabavno-prodajne trge in posledično tudi na ceno kmetijskih repromaterialov na eni strani in odkupnih cen kmetijskih proizvodov na drugi strani. Nenazadnje je lahko le zanesljiv in trden gospodarski subjekt dober zaposlovalec svojim zaposlenim,« pravi direktor KZ Trebnje-Krka Stanko Tomšič.

Zadruga je lani kljub negotovim gospodarskim razmeram in izrazitem povečanju nekaterih stroškov dosegla pričakovane poslovne rezultate: nekaj več kot 87,5 milijona evrov skupnih prihodkov (oziroma 22 % več kot leto prej). Glavna prihodka sta prodaja trgovskega blaga (dobrih 53 %) in prodaja kmetijskih pridelkov (43 %). Predsednik KZ Trebnje-Krka Anton Strah: »Upravni odbor skozi celo leto spremlja poslovanje Kmetijske zadruge Trebnje-Krka. S samim poslovanjem v letu 2022 smo lahko vsi skupaj zadovoljni. Želim si, da bi tudi v letu 2023 sprejeli plan, ambiciozen, seveda, da bi pokazal še boljše rezultate kot v letu 2022. Kar se tiče investicij za letošnje leto: mislim, da so prave, da so to tiste investicije, ki bodo prinesle zadrugi – lahko rečemo – dodano vrednost.«

V letu 2023 želi zadruga na področju kmetijstva ohraniti status enega največjih odkupovalcev govejega mesa v državi in enega izmed večjih odkupovalcev mleka. Ob realizaciji ključnih ciljev ter ob pričakovanih makro- in mikroekonomskih razmerah naj bi letos dosegli več kot 90 milijonov evrov skupnih prihodkov. Skoraj 1,8 milijona evrov brez dodatnega zadolževanja nameravajo nameniti naložbam, in sicer predvsem v sončne elektrarne, zgradili bodo dodatna skladišča in sušilnice za žita. Večjih investicij v širitev in obnovo trgovinske mreže ne načrtujejo, želijo pa si nadaljevanje rasti tako na področju trgovin kot tudi kmetijske dejavnosti.

27. Gregorjev sejem 2023
Največji spomladanski kmetijski sejem, ki bo letos med 10. in 12. marcem na peščenem parkirišču pred Qlandia – Supernova Novo mesto, je pomemben akter pri prenosu znanja, inovacij v kmetijstvu in promociji slovenskih pridelovalcev, saj na njem lahko obiskovalci najdejo kmetijske stroje in pripomočke, avtomobile, izdelke za dom in vrt, tekstil, bižuterijo, pa tudi lokalno pridelano sadje in zelenjavo, domače mesnine, pekovske in mlevske izdelke, domača olja, medene, mlečne in rokodelske izdelke.

Direktor KZ Trebnje-Krka Stanko Tomšič: »Slogan letošnjega Gregorjevega sejma je Zemlja, ki nas hrani. Ta slogan ni naključen. Z njim želimo opozoriti na vse bolj neprimeren odnos družbe do zemlje, do dela in do kmetijstva nasploh. Po eni strani pogosto izpostavljamo pomen domače, lokalno pridelane hrane in kratkih proizvodnih verig, na drugi strani pa velikokrat banaliziramo nekatere panoge slovenskega kmetijstva in posredno ali neposredno spodbujamo kupovanje tuje, cenene, včasih celo kakovostno sporne hrane iz tujine.«

»Tudi letošnji Gregorjev sejem, prinaša za vsakogar nekaj – za stare in mlade, za kmete in urbane vrtičkarje. Skupaj z razstavljavci predstavljamo najnovejšo mehanizacijo, pripomočke in trende v kmetijstvu, seveda pa smo poskrbeli tudi za bogat spremljevalni program za vse okuse in generacije. Želimo si lepega vremena in pa da bi čim več družin na Gregorjevem sejmu preživelo zanimiv in nepozaben dan,« pravi vodja sejma Anton Prus.

Na odru osrednjega prireditvenega šotora bodo tako med drugim nastopili ansambli CIK-CAK Kvintet, Prva liga in Nemir, iz dežele belih brez pridejo Janez Doltar in Belokranjski tamburaši, na oder bo prisopihal tudi Drugi vagon. V soboto bo svoje uspešnice zapela Tanja Žagar. Sejemsko dogajanje bodo v soboto med nasveti mame Manke s pesmijo obogatili mladi harmonikaši, pevski zbori in ljudski pevci in godci. Posebej bo poskrbljeno za otroke, vsi obiskovalci pa bodo z nakupom vstopnice lahko sodelovali v nagradnem žrebanju. Glavna nagrada bo traktorska kosilnica Easy Rider Vilager VT 650. (LAPEGO)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča