Lampičeva na Touru do druge zmage v karieri!

0
81

Na drugi etapi 14. Tour de Skija, v teku na smučeh, je Anamarija Lampič v švicarskem Lenzerheideju v šprintu v prosti tehniki ugnala vso konkurenco!

V izločilnih bojih drsalnega šprinta, druge tekme na letošnjem Tour de Skiju, so nastopili trije naši tekmovalci, v kvalifikacijah sta izpadli Vesna Fabjan in Anita Klemenčič. Kot prva je v četrtfinalu nastopila naša najboljša v tej sezoni, Anamarija Lampič, ki je v prvi skupini tekla ob Norvežankah Maiken Caspersen Falla, Anne Kjersti Kalvaa in Therese Johaug ter Američanki Jessici Diggins in Finki Kerttu Niskanen. V izjemno težki skupini je Lampičeva vseskozi tekla v ospredju. V odločilnem drugem krogu 1,5 km preizkušnje je brez težav sledila Falli in ciljno črto prečkala kot druga, zanesljivo pred zasledovalkami in se je tako znova prebila v polfinale.

Druga naša predstavnica v izločilnih bojih, Katja Višnar, je nastopila v četrti skupini ob Norvežankah Karl Öyre Slind in Heidi Weng, Američanki Sadie Maubet Bjornsen, Švedinji Moi Lundgren in Čehinji Petri Novakovi. Višnarjeva je začela odločno, prvi krog pa je končala na četrtem mestu, a zdelo se je, da je bolj kot ne varčevala z močmi za odličnilni krog. Kmalu po začetku drugega kroga je res pospešila in prišla na čelo skupine, konkurentke pa so jo dohitele na spustu, kjer sta jo Lungrenova in Bjornsenova tudi prehiteli. Na ciljni ravnini je bila Višnarjeva žal brez možnosti proti Švedinji in Američanki, na tretjem mestu pa je bila tudi prepočasna, da bi se v polfinale uvrstila po času.

Šimenc končal v snegu

Miha Šimenc je tekel v četrti četrtfinalni skupini v moški konkurenci ob Američanu Loganu Hannemanu, Rusi Glebu Retivykhu, Francozu Richardu Jouveju, domačinu Romanu Furgerju in Norvežano Janu Thomasu Jenssenu. Šimenc je začel preudarno, žal pa se je vse zapletno in podrlo po drugem vzponu na most. Šimenc je v levi ovinek za mostom zapeljal kot tretji, Norvežan Jenssen ga je želel prehiteti po notranji strani, a sta se zapletla in Norvežan je padel na našega tekmovalca, ki nato niti ni nadaljeval s tekom. Zares konec tedna, ki ga bo Šimenc verjetno hitro želel pozabiti, potem ko je že včeraj odletel s proge in pri tem precej poškodoval smuči.

V polfinalu taktično do drugega finala

Četrtič se je na četrtem letošnjem šprintu Lampičeva borila v polfinalu, kjer je v prvi skupini tekla ob Falli, Američankah Digginsovi, ki se je naprej uvrstila po času in Sophie Caldwell, Švedinji, zmagovalki Planice, Jonni Sundling in Rusinji Nataliji Neprijajevi. Tokrat naša tekmovalka ni začela dobro, hitro se je znašla na začelju skupine, v drugi krog pa je krenila na petem mestu, potem ko je Neprijajeva morala vzeti novo palico. Pred spustom se je Lampičeva že prebila na tretje mesto za Fallo in Caldwellovo, na spustu pa je prehitela vse in na ciljno ravnino prišla pred vsemi. V zadnjih mettrih je naša tekmovalka kar lahkotno brzela proti drugemu zaporednemu finalu, na ciljni črti je po fotofinišu priznala premoč je Digginsovi, a drugi zaporedni finale je bil tu!

Izjemen finiš za drugo slavje v karieri

V velikem finalu je Lampičeva tokrat tekla proti Norvežankama Falli in Tiril Udens Wneg, Američankama Digginsovi in Maubet Bjornsenovi ter proti Rusinji Neprijajevi, torej proti trem, s katerimi se je udarila že v polfinalu. Finale je Lampičeva začela hitreje kot polfinale, na prvem spustu je skupaj s Fallo in Digginsovo že malce pobegnila tekmicam, a na vhodu v drugi krog je bila skupina znova bolj strnjena. Na drugem vzponu na most je Lampičeva zaostajala le še za Fallo, Digginsova je popustila. Naša visokorasla tekmovalka je na spustu ujela Fallo, približali sta se tudi Digginsova in Neprijajeva in sledil je izjemen zaključek. Falla je finiširala izjemno, a vse hitrejša je bila tudi Lampičeva, ki je z dolgim korakom na ciljni črti Fallo tudi prehitela za tri stotinke in tu je bila njena druga zmaga v karieri! Tretje mesto je osvojila Rusinja Neprijajeva. “Počutim se močno! Šlo je zelo hitro in zaras sem vesela. V četrtfinalu sva bili s Fallo zelo blizu, a nisem tekla na vso moč do konca, rekla pa sem si, da jo bom danes še premagala in to mi je uspelo,” se je do ušes smejalo Lampičevi v prvi izjavi za mednarodni prenos po zaključku sijajne preizkušnje v sončnem Lenzerheideju. Višnarjeva je uspeh dopolnila s 15. mestom.

V moški konkurenci je bil neulovljiv za vse znova Norvežan Johannes Hösflot Kläbo, drugi je bil, podobno kot v Planici, Italinaj Federico Pellegrino, tretji pa Francoz Richard Jouve.

Pred tekmovalci je jutri dan premora, nato pa se bo Tour nadaljeval v torek v Toblachu s preizkušnjo na razdalji v prostem koraku. (Sloski)

(foto: GEPA)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj