petek, 26 aprila, 2024
DomaŠportLampičeva tretja, Urevčeva šesta

Lampičeva tretja, Urevčeva šesta

Na četrtem letošnjem sprintu svetovnega pokala je Anamarija Lampič drugič zapored končala na zmagovalnem odru, v Dresdnu je bila tretja, v finalu je prvič letos tekla Eva Urevc.

V izločilnih bojih Dresdna so prvič letos na tekmah svetovnega pokala nastopili trije slovenski predstavniki, poleg Eve Urevc in Anamarije Lampič premierno še Vili Črv. Kot prva je v četrtfinalu v prvi skupini nastopila Lampičeva v družbi Američanke Hailey Swirbul, Norvežanke Kristine Stavaas Skistad, Nemke Anne Winkler, Švicarke Aline Meier in Rusinje Hristine Matsokine. Lampičeva je vseskozi tekla v ospredju s Skistadovo, na ciljni ravnini niti ni trošila dodatnih moči, po fotofinišu pa je zasedla 1. mesto in je tako še četrtič letos pritekla v polfinale.

Urevčeva je tekla v četrti skupini ob Norvežanki Mathilde Myhrvold, Nemkama Victori Carl in Lauri Grimmler, Finki Jasmi Joensuu in Avstrijki Lisi Unterweger. Ritem te skupine je v prvem krogu narekovala Joensuujeva, na obratu je Urevčeva ostala zadaj, a je nato v zadnje pol minute s petega mesta silovito pospešila in ciljno črto prečkala kot zmagovalka skupine pred Myhrvoldovo in se drugič zapored uvrstila v polfinale.

Vili Črv je nastopil v drugi moški četrtfinalni skupini ob Italijanu Federicu Pellegrinu, Britancu Andrewu Youngu, Švedu Marcusu Grateju, Norvežanu Thomasu Hellandu Larsnu in Fincu Juusu Haarali. Črv je začel dobro, tempo je narekoval Grate, naš tekmovalec pa je na koncu z minimalnim zaostankom, 1,1 sekunde za zmagovalcem Pellegrinom, potem ko je bil na ciljni ravnini zaprt, zasedel 5. mesto. Na koncu je to pomenilo 24. mesto in prvih sedem točk svetovnega pokala.

Slovenki sta tekli vsaka v svoji polfinalni skupini. Lampičeva ob Sundlingovi, Maji Dahlqvist, Skistadovi ter Greti Laurent iz Italije in Finki Jasmin Kahari, Urevčeva pa ob Francozini Leni Quintin, Norvežanki Myhrvoldovi, Švedinji Moi Lundgren in Američankah Jessie Diggins in Hannah Halvorsen.

Lampičeva je začela za Švedinjama in Norvežanko, na je tekla ob boku Skistadove, na ciljni ravnini pa je zaostala za Dahlqvistovo in Sundlingovo, dobila pa fotofiniš z Norvežanko in se postavila v čakalnico za morebitni drugi veliki finale te sezone.

Urevčeva je v drugi polfinalni skupini na petem mestu, na obratu v drugi krog je izkoristila polomljeno palico Quintinove in nato znova z izjemnim zaključkom zaostala le za danes odlično Norvežanko Myhrvoldovo in se tako prvič v tej sezoni neposredno uvrstila v veliki finale! Tam se je po času znašla tudi Lampičeva, kar je pomenilo kar dve Slovenki v najboljši šesterici sprinta v Dresdnu.

V velikem finalu sta bili še dve Norvežanki Myhrvoldova in Skistadova ter dve Švedinji, letos še nepremagana Dahlqvistova in najhitrejša v kvalifikacijah, Sundlingova. Naši sta začeli v ozadju, Lampičeva pred Urevčevo, na obratu sta bili prvi Švedinji, Lampičeva je izkoristila napako Myhrvoldove, Urevčeva pa je začela izgubljati stik s preostalimi članicami skupine. Lampičeva se je prebila na tretje msto, še enkrat več pa je na koncu slavila Dahlqvistova, ki tako ostaja nepremagana v tej sezoni, pol sekund je zaostala Sundlingova, Lampičeva pa je s 64 stotinkami zaostanka končala na izjemnem 3. mestu, drugič zapored! Urevčeva je v svojem drugem finalu svetovnega pokala znova zasedla 6. mesto. (SloSki)

(foto: Gepa)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča