ponedeljek, 2 oktobra, 2023
DomaSlovenijaLani upad števila porodov

Lani upad števila porodov

Lani je bilo v slovenskih porodnišnicah po še neuradnih podatkih 17.424 porodov, kar je 1268 ali 6,8 odstotka manj kot v letu 2021. Končno število rojenih otrok še ni znano.

Kot so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je glede na izkušnje iz prejšnjih let navadno okoli tri odstotke otrok rojenih po večplodni nosečnosti (dvojčki, trojčki). Na NIJZ tako računajo, da so mamice v Sloveniji lani rodile okoli 17.600 novorojenčkov.

Odkar na NIJZ-ju spremljajo podatke, se je najmanj otrok rodilo leta 2003, od takrat pa do leta 2010 je število rojenih otrok naraščalo, nato je začelo število rojenih otrok spet upadati. Izjema je leto 2021, ko so zaznali manjši porast.

Kot omenjeno, je lani število porodov spet upadlo, tokratni padec pa je tudi največji v tem tisočletju. Število porodov je v letu 2022 v primerjavi z letom 2021 upadlo v 11 porodnišnicah, največji upad so imeli v Mariboru. Porast števila porodov v primerjavi z letom prej pa so imeli v treh porodnišnicah, največji porast v odstotkih je bil na Ptuju, so še sporočili z NIJZ-ja. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča