četrtek, 25 aprila, 2024
DomaKronikaLastniku psov, ki so pokončali njegovo mamo, pogojna kazen

Lastniku psov, ki so pokončali njegovo mamo, pogojna kazen

Na Okrožnem sodišču v Novem mestu se je končalo sojenje Mihi Šumu, ki ga je obtožnica bremenila povzročitve smrti iz malomarnosti, ker so njegovi psi leta 2017 v Mavrlenu pri Črnomlju do smrti pogrizli njegovo mamo. Na podlagi sporazuma o priznanju krivde, sklenjenega s tožilstvom, mu je sodišče izreklo pogojno obsodbo na eno leto in deset mesecev zapora s preizkusno dobo treh let.

V obtožnici je tožilstvo Šumu očitalo kazniva dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, mučenje živali in maščevanje uradni osebi, ker je grozil inšpektorici, ki mu je odvzela pse.

Predobravnavni narok na sodišču je stekel oktobra lani, a so ga prekinili, še preden bi se lahko Šum izrekel o krivdi. Njegov odvetnik je namreč sodišče zaprosil za nekaj časa, da bi se s tožilstvom dogovorili za sporazum za priznanje krivde. Tega jim je uspelo skleniti do današnjega naroka, sodišče pa ga je sprejelo.

Na podlagi sporazuma je sodišče Šumu izreklo pogojno obsodbo s preizkusno dobo treh let, in sicer za kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti eno leto zapora, za mučenje živali pol leta in za maščevanje uradni oseb pet mesecev zapora. Vse skupaj je nato združilo v enotno pogojno obsodbo na eno leto in deset mesecev zapora, ki mu jih ne bo treba odsedeti, če v prihodnjih štirih letih ne bo storil nobenega novega kaznivega dejanja. Sodišče lahko namreč pogojno obsodbo prekliče še eno leto po izteku triletne preizkusne dobe.

Zaradi težkih socialnih razmer je sodišče Šuma oprostilo plačila stroškov postopka, tudi stroške njegovega odvetnika bo kril državni proračun, saj mu je bil dodeljen po uradni dolžnosti. Ker sta se obe strani danes odpovedali pritožbi, je pogojna obsodba tudi že postala pravnomočna.

Kaj se je zgodilo

Septembra 2017 so trije pitbuli, ki jih je imel Šum v svoji hiši na Mavrlenu pri Črnomlju, ogrizli njegovo 71-letno mamo, ki jih je nameravala nahraniti. Poškodbe so bile tako hude, da je pozneje v novomeški bolnišnici umrla.

Po napadu so inšpektorji na vikendu našli 13 psov pasem pitbul in bully XL, od tega osem odraslih in pet mladičev. Lastnik petih odraslih psov in petih mladičev je po uradnih evidencah moški, ki tudi biva na vikendu, lastnica dveh psov je avstrijska državljanka, lastnik še enega psa pa je moški iz Krškega.

Na inšpektoratu za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so takrat izpostavili predvsem štiri kršitve dolžnosti: dolžnost, da mora lastnik psa zagotoviti, da je pes do dopolnjenega tretjega meseca starosti označen na predpisan način, dolžnost, da psa v sedmih dneh od pridobitve prijavi pristojni veterinarski organizaciji (mladiča najpozneje do dopolnjenega tretjega meseca njegove starosti), dolžnost, da z ustrezno vzgojo in šolanjem zagotovi, da žival ni nevarna okolici, in dolžnost, da pri posedovanju več kot petih odraslih živali priglasi gojitev. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča