Ledeni možje in temu primerno vreme

0
246

Z 12. majem nastopijo ledeni možje, na kar jim sledi še poscana Zofka. In letos bodo ledeni poskrbeli za svojo pregovorno izročilo, dosegle nas bodo padavine in ohladilo se bo. Pozebe ne pričakujemo.

Ponoči se bo dež na zahodu okrepil in do jutra zajel večji del države. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, ob morju 13 °C. Jutri bo oblačno, občasno bo deževalo. Pihati bo začel okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 15 °C.

V ponedeljek, torek in sredo bo oblačno in razmeroma hladno, ponekod bo občasno deževalo. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja, drugod okrepljen severni veter.

Po ljudskem izročilu je velika nevarnost nenadne slane in pozebe med 12. in 14. majem, ko godujejo sv. Pankracij, sv. Servacij in sv. Bonifacij.  Ledeni možje so del starega vremenskega izročila, ki so ga ljudje jemali zelo resno dolga stoletja.  Ledeni možje prinašajo hlad in dež. V teh dneh so v vinogradih kurili ognje, da bi pridelek ščitili pred pozebo. Ledenim možem 15. maja sledi še Zofka, ki je simbol za moker in deževen 15. maj. Če nas ledeni možje in Zofka res obiščejo, naj bi sledilo lepo in toplo poletje.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj