Nad Dolenjsko letali prebili zvočni zid, bombe na letalu ni bilo

35700
5351

Okoli 9. 09 ure se je na širšem območju Dolenjske streslo oz. počilo. Številni, ki so se prestrašili dveh oz. treh zaporednih pokov, v razmiku približno treh sekund, niso vedeli kaj se je zgodilo. Zagotovo pa ni šlo za miniranje, pač pa za dve vojaški letali, ki sta prebili zvočni zid. To informacijo so nam potrdili na Policijski upravi Novo mesto. Marsikdo je mislil, da gre za potres, saj je bil v hišah enak občutek kot po zadnjih potresnih sunkih na Dolenjskem, le da sta si tokrat tresenje oz. kar bobnenja, sledila zelo hitro.

Kot so nam sporočili bralci prek FB profila so preboj zvočnega zidu slišali od Ivančne Gorice do Šentjerneja in od Suhe krajine do Krmelja, če nekako potegnemo smeri zahod-vzhod oz. jug-sever.

Šlo je za prelet vojaških lovcev, so potrdili na Slovenski vojski. Zavezniška lovca sta bila aktivirana za zavarovanje slovenskega zračnega prostora, je povedal tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez.

”Danes, 5. julija, okrog 9. ure sta bila s strani pristojnega poveljstva Nata in v sodelovanju s Slovensko vojsko za zavarovanje slovenskega zračnega prostora aktivirana zavezniška lovca italijanske vojske EFA2000. Lovca sta spremljala sumljivo plovilo v slovenskem zračnem prostoru in pri tem zaradi potrebe po hitrem odzivu prebila zvočni zid,” je pojasnil.

Nad Dolenjsko letali prebili zvočni zid, bombe na letalu ni bilo
(Radarska karta leta El Al Flight LY002 )

”Civilno plovilo Boeing 747 izraelske registracije, za katerega je obstajal sum, da bi lahko v Sloveniji povzročil varnostni incident, se je ob vstopu v slovenski zračni prostor javilo civilni kontroli in letelo skladno z načrtom leta. Zaradi potrebe po zavarovanju Slovenije je bil skladno s predpisi potreben takojšen odziv, zato je bilo zavezniškima lovcema dovoljeno letenje z nadzvočno hitrostjo, pri čemer sta prebila zvočni zid. Spremljano letalo je bilo v slovenskem zračnem prostoru deset minut. Letalo je slovenski zračni prostor zapustilo na območju Dobove in nadaljevalo let v zračnem prostoru Hrvaške. Po končani nalogi spremljanja sumljivega letala sta se lovca s podzvočno hitrostjo vrnila v matično bazo v Italiji.”

V tem času je nad Slovenijo letelo potniško letalo izraelske družbe El Al Boeing 747, ki je bilo na letu iz New Yorka v Tel Aviv. Sporočili so, da naj bi bila v kuhinji letala podtaknjena bomba. Letalo so zato v različnih zračnih prostorih spremljala vojaška letala. Letalo je nato varno pristalo na letališču v Tel Avivu, na krovu bombe niso našli, poročajo izraelski mediji. Kot poročajo še ostali tuji mediji sta potniško letalo nad delom Evrope spremljala švicarska vojaška lovca  F/A-18, ki sta prav tako prebila zvočni zid. In sicer ob 8.30 uri.

(foto: Nato, Haaretz D.)

 

35700 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj