ponedeljek, 29 aprila, 2024
DomaSlovenijaLetni obračun lahko oddate do 30. aprila

Letni obračun lahko oddate do 30. aprila

Rok za oddajo letnih poročil in davčnih obračunov je podaljšan do 30. aprila, čeprav zakon še ni objavljen v uradnem listu. Obupani računovodje so že nekaj mesecev opozarjali, da se mora najti ustrezna rešitev, saj bi lahko bile posledice katastrofalne.

Danes pa so s Finančne uprave RS sporočili, da so kljub temu, da omenjeni zakon še ni objavljen v Uradnem listu RS, v sistemu eDavki že prestavili rok za oddajo omenjenih obračunov na 30. april 2021. To pomeni, da lahko zavezanci obračuna DDPO in DohDej oddajo do konca aprila 2021.

Če se roki ne bi podaljšali, bi to imelo katastrofalne posledice za podjetnike in računovodje, so včeraj v skupnem pismu opozorili v več kot 40 računovodskih servisih iz vse Slovenije.

Kot so dejali, je priprava letošnjih bilanc in izkazov daleč najzahtevnejša v zadnjih desetletjih. V izkazih je namreč treba upoštevati vse protikoronske ukrepe, predvsem pa preveriti, ali podjetniki izpolnjujejo pogoje za prejem državne pomoči ali pa jo bodo morali vračati. In ne gre zgolj za en majhen obrazec. Za posameznega podjetnika se je v enem letu nabralo lahko tudi več kot 100 dokumentov, samo povezanih z uveljavljanjem raznih pomoči in ukrepov.

Konec leta pa je treba vse še preveriti in v primeru neizpolnjevanja pogojev tudi oddati vloge za vračilo državnih pomoči. Če tega ne naredijo, so kazni zares hude, so zapisali in dodali, da pa morajo vse to izvesti računovodje, saj gre za daleč preveč zahtevne postopke, da bi jih povprečen podjetnik zmogel izvesti sam. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča