V&F: Leto od katastrofe v Zalogu

4
593

Mineva leto dni od nevarnega požara, ki je izbruhnil v podjetju za zbiranje in predelavo odpadkov Ekosistemi v Zalogu pri Straži. Požar v obratu je bil lani že tretji v tovrstnih obratih v dobrih dveh mesecih, po majskem v vrhniškem Kemisu in junijskem v ljutomerskem Eko Plastkomu.

Kot je znano je požar sprožil številna ugibanja o varnem delovanju omenjenih podjetji in pomisleke o res velikih količinah odpadkov, ki jih ljudje v sodobnem času pridelamo in dobrem biznisu podjetji, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo in s počasno sanacijo pogorišč.

Na delovanje Ekosistemov, kjer je pred uničujočim in najbolj nevarnim požarom že večkrat gorelo, je opozarjala Civilna iniciativa, ki pa je večkrat naletela na gluha ušesa odgovornih. Prav tako še vedno bodo podatek, da je bil redni inšpekcijski nadzor v obratu v Zalogu opravljen 22. junija lani, ko je inšpektor odkril nekaj nepravilnosti. Odločba, s katero so zahtevali odpravo teh nepravilnosti, je bila podjetju izdana 18. julija, dva dni pozneje pa je v podjetju zagorelo!

Več kot tri mesece po katastrofalnem požaru v podjetju Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki je za seboj pustil pravo ekološko katastrofo, je Agencija za okolje podjetju – da bi preprečila nadaljnjo onesnaževanje – z odločbo končno odvzela okoljevarstveno dovoljenje. Ukrep je prišel prepozno, škoda je že storjena in je nepopravljiva, pa pravijo še vedno jezni domačini, ki sicer odločitev vseeno pozdravljajo.

Novomeški kriminalisti so konec minulega leta zaradi požara v podjetju Ekosistemi ovadili odgovorno osebo podjetja. Razlog: povzročitev splošne nevarnosti. Preiskava takrat še ni bila končana, zato bi lahko v kratkem padla še kakšna ovadba. Kriminalisti so preiskovali okoliščine kaznivih dejanj obremenjevanja in uničenja okolja in kaznivih dejanj kazenskega zakonika zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva.

In že tradicionalno slovensko, pa se je izkazalo, da tudi predvidena sanacije deponije kar ni in ni bilo. Tako da so na omenjenem območju še več mesecev ležali nevarni odpadki, ki so jih prelagali z enega na drugi konec. Domačini na takratne obljube vodilnih slovenskih politikov niso pozabili, obratno pa je očitno to drugače.

Še enkrat pa se ob tem dogodku lahko spomnimo zagotovo najbolj organiziranega slovenskega društva oz. gasilstva na Slovenskem. V tej katastrofi so poleg profesionalnih gasilcev posredovali tudi vsa prostovoljna gasilska društva z Dolenjske in okolice. Marsikatero društvo je v intervenciji izgubilo tudi nekaj lastne opreme, ki pa jo ni nihče poplačal. Morda zgolj v vednost, saj so se v teh tednih začele gasilske veselice, na katerih gasilci zbirajo sredstva za delovanje in opremo svojih društev, ki nesebično posredujejo v vseh takšnih in drugačnih nesrečah, katastrofah.

Vsekakor pri posredovanju ne smemo pozabiti tudi na reševalce nujne medicinske pomoči, helikopterja Slovenske vojske in policistov in vseh ostalih, ki so poskrbeli za varno posredovanje.

(foto: DolenjskaNews)

4 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj