sobota, 27 aprila, 2024
DomaSvetLetošnji julij bo najbolj vroč v zgodovini

Letošnji julij bo najbolj vroč v zgodovini

Gre sicer za globalno ugotovitev. Pri nas si bomo namreč letošnji julij zapomnili predvsem po udrihanju in veliki škodi, ki je nastala po ujmah.

Svetovna meteorološka organizacija (WMO), ki deluje pod okriljem ZN-a, in evropski servis za satelitsko spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S), sta v prvih treh tednih julija zaznala globalne povprečne temperature, ki presegajo vsa primerljiva obdobja. Kot sta opozorila, je zato “zelo verjetno, da bo julij 2023 najbolj vroč julij in tudi najbolj vroč mesec v zgodovini meritev”.

“Ni nam treba čakati na konec meseca, da bi to vedeli. Brez mini ledene dobe v naslednjih dneh bo julij 2023 podrl rekorde na vseh področjih,” pa je dejal generalni sekretar ZN-a Guterres.

6. julij je bil najbolj vroč dan v zgodovini meritev, saj je povprečna dnevna globalna temperatura površja Zemlje znašala 17,08 stopinje Celzija, s čimer je bil presežen rekord iz 13. avgusta 2016, ko je znašala 16,8 stopinje. Prvi trije tedni julija so bili najtoplejše tritedensko obdobje doslej, sta opozorila WMO in C3S.

Od maja je bila povprečna globalna temperatura morske površine precej višja od prej opaženih vrednosti za ta letni čas, kar je prispevalo k izjemno toplemu juliju. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča