Letovanje na Debelem rtiču

0
572

Letošnjega letovanja na Debelem rtiču, se je preko Območnega združenja RK Novo mesto, udeležilo 269 otrok, starih od 6 do 16 let iz vseh dolenjskih osnovnih šol. Letovali so v dveh izmenah, od 10. do 17. julija in od 17. do 24 julija, na Debelem rtiču. V prvih izmeni je bilo 138 otrok, v drugi pa 131, razporejeni so bili v skupine po 12 otrok.

Program letovanja obsega poleg vsakodnevnega kopanja, in preživljanja časa na plaži tudi zanimive ustvarjalne, športne in druge aktivnosti, ki jih z otroki izvajajo mentorji. Letos smo se v delavnicah posvetili zdravi prehrani, prvi pomoči in sproščanju.

Posebej dobrodošel je izlet z ladjico v Koper, kjer si privoščijo sladoled in pogledajo mesto, nepozabno doživetje pa je tudi nočno kopanje, ki ga izvedemo z vsako skupino enkrat v času letovanja. Letovanje za 190 otrok je znatno sofinanciral Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije za otroke, ki imajo pogoste zdravstvene težave, prispevalo je tudi vseh 8 občin iz katerih so otroci in starši, za socialno šibke otroke pa so prispevek krile krajevne organizacije RK.

Organizacija letovanja je tradicionalna v Območnem združenju RK Novo mesto, ker vemo, da na ta način omogočamo marsikomu od otrok prvo izkušnjo obiska morja in vsaj del počitnic brez računalnikov, mobitelov, v naravi z ogromno gibanja in medsebojnega druženja otrok.

Vsako leto na obisk letovanja na Debelem rtiču povabimo sofinancerje tega programa tako, da so se nam letos pridružili županja občine Šmarješke Toplice Bernardka Krnc, direktorica občinske uprave Vida Čadonič Špelič in vodja kabineta Sara Draškovič iz MO Novo mesto, župan občine Škocjan Jože Kapler, podžupan občine Šentjernej Janez Selak in predstavnica ZZZS, enota Novo mesto. Otroci v drugi izmeni so jim pod vodstvom mentorjem pripravili prisrčen nastop, jih obdarili z ladjicami, obiskovalci pa so jim prinesli sladkarije in sladoled za vse. Ob druženju z otroki so pripovedovali o vtisih ob doživetjih na morju.