torek, 23 aprila, 2024
DomaLokalnoLokacije z visoko koncentracijo kemikalij bodo na MO Nm preverili

Lokacije z visoko koncentracijo kemikalij bodo na MO Nm preverili

Britanski časnik The Guardian je razkril na tisoče lokacij po svetu, Evropi in tudi pri nas, kjer so prisotne visoke koncentracije kemikalij, ki se v okolju ne razgradijo in so lahko zelo nevarne tudi za naše zdravje. Časnike je na zemljevidu izpostavil tudi Slovenijo. Tako imenovane “večne kemikalije” PFAS so del velike družine približno 10 tisoč umetnih kemikalij, ki jih uporabljamo in najdemo skoraj povsod, v zraku, tleh in tudi vodi. Med lokacijami v Sloveniji so tri na JV Sloveniji. Samo dve sta na območju Novega mesta, tretja pri Jesenicah na Dolenjskem. Še ena sporna lokacija po raziskavi časnika je na območju Dola pri Ljubljani.

Vprašanja povezana s poročanjem časnika smo naslovili tudi na pristojne na Mestni občini Novo mesto. Posredovali so nam odgovor:

Medijsko poročanje o prisotnosti teh kemikalij smo zasledili. Preverjanje prisotnosti teh kemikalij v površinskih in podzemnih vodah se tudi pri nas redno izvaja v sklopu državnega monitoringa s strani ARSO. Koncentracije v slovenskih vodah po podatkih ARSO niso nevarne in so tudi do 100-krat nižje, kot vrednosti iz članka The Guardian. Glede omenjenih lokacij v Mestni občini Novo mesto bomo zadeve preverili na Uradu RS za kemikalije.

PFAS so v Sloveniji odkrili na štirih lokacijah, in sicer:

– na dveh lokacijah pri Novem mestu (1.553 nanogramov na liter oziroma kilogram in 22,3 nanograma na liter oziroma kilogram),

– v reki Savi pri Jesenicah na Dolenjskem (24,32 nanograma na liter oziroma kilogram vode) ter

– v Dolu pri Ljubljani (12 nanogramov na liter oziroma kilogram)

PFAS oz. Per- in polifluoroalkilne snovi (PFAS) so velika družina tisočih umetnih kemikalij, ki se v družbi obširno uporabljajo in jih najdemo v okolju. Vse vsebujejo ogljikovo-fluorove vezi, ki so ene najmočnejših kemijskih vezi v organski kemiji. To pomeni, da so med uporabo in tudi v okolju odporne proti razgradnji. Večina PFAS se tudi zlahka prenaša v okolju in razdalje od vira do sproščanja so lahko zelo velike.

Pogosto je opaženo, da PFAS onesnažijo podzemno vodo, površinsko vodo in tla. Čiščenje onesnaženih mest je tehnično zahtevno in drago. Če se bodo sproščanja nadaljevala, se bodo te snovi še naprej kopičile v okolju, pitni vodi in hrani.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča