Luna naj bi zakrila Mars

0
170

V zgodnjih jutranjih urah se bo na nebu zgodil relativno redek nebesni pojav, ki se zgodi le na nekaj let. Luna bo okoli 6. ure zjutraj zakrila Mars. Vendar pa bo vreme marsikomu v Sloveniji spremljanje tega pojava preprečilo.

“Ob 6.09 se bo Mars skril za Luno, ven pa bo prilezel ob 7.02. Precej nizko bosta že takrat tako Luna kot Mars, zahajala bosta malo severno od zahoda, sprva okoli 15 stopinj nad obzorjem, potem pa samo še sedem stopinj,” je povedal astronom Tomaž Zwitter z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko.

Vendar pa bo opazovanje tega pojava težko. “Težava je v tem, da je napovedano slabo vreme. Druga nerodnost pa je ta, da bo Luna takrat čisto polna, torej bo osvetljena celotna ploskev, zato se bo ta pojav bistveno slabše videl, kot bi se sicer,” je pojasnil astronom.

Luna sicer vsake toliko prekrije tudi druge planete, Mars pa je zanimiv predvsem zato, ker je viden s prostim očesom. Podobno velja za Venero, Jupiter in Saturn. “Eno uro torej ne bomo videli Marsa, ker bo zadaj za Luno,” je še povedal Zwitter. (STA)