petek, 29 marca, 2024
DomaŠportMarta Bassino svetovna prvakinja, Ilka 12.

Marta Bassino svetovna prvakinja, Ilka 12.

Italijanska alpska smučarka Marta Bassino je nova svetovna prvakinja v superveleslalomu. To je drugo zlato odličje za Italijanke na svetovnem prvenstvu v Meribelu v Franciji, potem ko je njena rojakinja Federica Brignone zmagala v alpski kombinaciji. Po zelo hitrem zgornjem delu je slovenska smučarka Ilka Štuhec na koncu osvojila 12. mesto.

Na superveleslalomski tekmi svetovnega prvenstva so morali organizatorji podeliti kar štiri kolajne, saj je prišlo do delitve tretjega mesta. Med dobitnicami odličij na žalost ni bilo edine Slovenke na startu Ilke Štuhec, ki pa je potrdila, da je v ožjem krogu favoritinj na sobotnem smuku. Mariborčanka je v zgornjem drsalnem delu današnjega superveleslaloma postavila z naskokom najhitrejši čas, kar vliva dodatne samozavesti pred njenim vrhuncem prvenstva. Na žalost je Ilka nato v ključnem zavoju na prehodu in sončnega dela proge v senco storila napako in izgubila potrebno hitrost. 72 stotink prednosti iz zgornjega dela je nato prešlo v zaostanek, ki je v cilju znašal 78 stotink in končno 12. mesto.

Ravno nasprotno od slovenske šampionke je nastopila nova svetovna prvakinja Marta Bassino iz Italije. Italijanka je začela zadržano, nato pa daleč najbolje med vsemi izpeljala del, kjer je napako storila Štuhčeva. V spodnji del je Italijanka prenesla največ hitrosti in na koncu slavila s prednostjo 11 stotink pred prvo zvezdnico alpskega smučanja Mikaelo Shiffrin. Na tretjem mestu sta 33 stotink zaostali Avstrijka Cornelia Hütter in Norvežanka Kajsa Vickhoff Lie, ki sta tako združno stopili na najnižjo stopničko zmagovalnega odra. (SloSki)

(foto: GEPA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča