Martinovo ni ‘đus vodka,’ je praznik

0
543

11. novembra je martinovo, ki ga v Sloveniji praznujemo kot praznik vina. Ljudski rek pravi, da je martinovo “jesenski pust” in to drži, še predvsem, če sami kaj v letu pridelate in niste vsak dan le v šopingu in vas narava zanima. Velike razlike so tudi v Sloveniji, ki ta dan lahko razpolovi na t.i. foteljske moraliste, ki slabo poznajo vse kulture, ki jih pridela domači človek, ker pač slednje lahko kupi v trgovini in ljudi, ki delajo v naravi, s kulturami in so tudi v trgovini. Ampak razlika dojemanja med omenjenimi je lahko zelo veliki. Prvi lahko povzamejo zgolj ponujeno, medtem ko se drugi soočajo z dejstvi okolja in se prilagajajo, če želijo pridelati, ustvariti.

V deželi pod Alpami smo v zadnjih letih postali tako zagrenjeni in zbegani ter polni mnenj, ki bi najraje vinogradništvo in vinarstvo prikazalo za nekaj slabega. Tako da, salonske opazke, da je martinovo praznik pijancev, je huda žalitev do vseh, ki skrbijo za rujno kapljico in čudovito urejeno okoljsko podobo Slovenije.

In rujna kapljica, pa čeprav ima nekaj alkohola, je še vedno najmanj 100- krat bolj zdrava od vseh napitkov iz t.i. avtomatov.

Z vsem spoštovanjem do vseh, ki se ukvarjate z vinarstvo, tako poslovno kot za lastno dušo. Prav slednje združuje in povezuje ljudi, tako dobre kot slabe volje. In vinogradništvo ni zgolj martinovo, pač pa je to celoletno spremljanje vremenskih razmer, z vsemi pritiklinami, je delo v naravi z naravo. Trta je življenje. Martinovo je tudi kulinarični, družinski praznik dobrot, vsaj na podeželju in tudi manjših mestih. Razvajanje brbončic.

To je moje razmišljanje o tej lepi slovenski tradiciji in spoštovanju do vseh profesionalnih vinogradnikov in vinogradnikov za svojo dušo. Omenjeni praznik se žal prepogosto povezuje s pijanostjo za volanom, pa čeprav marsikdo ni popil niti kozarčka vina, pač pa kakšno drugo alkoholno pijačo.

Kozarec ali dva vina, pa tudi liter, ali štefan slednjega, ima v sebi več zdravega eleksirja kot vsi mehurčki multinacionalk.  Na zdravje. In vsem želim dober letnik, saj vino povezuje,  🙂

…za vse, ki ne veste, štefan je 2 litra 😉

Morda ob tej priložnosti lahko ‘nalijem’ še nekaj laičnega moraliziranja za moje žurnalistične kolege ob poročanju o nesrečah z udeležbo pijanih voznikih. Ni bi vinjen, pač pa pijan, pod vplivom alkohola, opit in tako dalje. Razen, če je res pil samo vino, potem je bil res vinjen. Če je pivo, potem je bil pivnjen. Najbolje, da nič od tega.  😉

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj