Maske in zapleti

35700
2499

S soboto bodo maske v zaprtih javnih prostorih obvezne ne glede na to, ali lahko vzdržujemo medosebno razdaljo dveh metrov. Na prostem bo uporaba mask oziroma drugih oblik zaščite obvezna, če ne bo mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dveh metrov. V Sloveniji smo v četrtek ob 3557 testih potrdili 137 okužb z novim koronavirusom. Število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje še naprej narašča, štiri osebe s covidom-19 so umrle.

So zaščitne maske za učence od 7. razreda dalje obvezne ali ne? Vladni govorec Jelko Kacin je včeraj na novinarski konferenci samozavestno oznanil, da je vlada sprejela nove ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa – in med drugim naj bi bile maske po novem obvezne za vse učence od 7. razreda dalje, prav tako za učitelje in vzgojiteljice v vrtcih.

Napoved obveznih mask je sprožila razburjenje v šolah, vrtcih in predvsem med starši. Za dodatno zmedo je danes najprej poskrbela pristojna ministrica Simona Kustec, ki je v izjavi za medije dejala, da bodo maske obvezne za učence od 7. razreda dalje, če so v istem razredu in med njimi ni mogoče zagotoviti vsaj metra in pol razdalje.

V popoldanskih urah je nato Nacionalni inštitut za javno zdravje objavil priporočila šolam za naslednji teden in v njih zapisal, da za otroke do 5. leta starosti mask ne priporoča, za učence med 6 in 11 letom starosti maske priporočajo skladno s splošnimi priporočili, enako velja za otroke od 12. leta naprej. V splošnih priporočilih pa je zapisano: “Učenci v učilnicah ne uporabljajo mask. V skupnih prostorih se uporaba mask za 1. in 2. triado prilagodi glede na epidemiološko situacijo v državi, za 3. triado uporabo mask priporočamo.” 

V slovenskih šolah je sicer zagotavljanje metra in pol varnostne razdalje med učenci v razredih skorajda misija nemogoče, tako da naj bi v skladu s besedami ministrice, maske v vsakem primeru učenci morali nosili, medtem ko jih NIJZ le priporoča – dejstvo je, da gre za nejasna in predvsem neenotna sporočila, ki jih v javnost pošiljajo pristojni, tako vladni govorec, ministrica kot NIJZ.

Odlok o novih pravilih glede nošenja mask v šolah sicer še ni sprejet, vlada ga danes obravnava na popoldanski dopisni seji.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj