petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaMed 2022 -24 na AC sekcijsko merjenje hitrosti

Med 2022 -24 na AC sekcijsko merjenje hitrosti

V letu 2022 bo DARS na posameznih odsekih avtocest vzpostavil sekcijsko merjenje hitrosti, ki jih bo nadzirala policija. Dars že pripravlja razpis. Projekt, ki bo po napovedih Darsa bistveno pripomogel k večji varnosti na avtocestah, se bo izvajal med letoma 2022 in 2024.

Podoben sistem sekcijskega merjenja hitrosti je leta 2017 že poskusno deloval na štajerski avtocesti prek Trojan. Ponudnik je nato odstranil kamere, a so, kot pojasnjujejo na Darsu, dobili dobre izkušnje glede učinkovitosti sistema. Predvsem so se znižale povprečne hitrosti vozil, posledično je bilo manj nesreč in poškodb tako infrastrukture kot uporabnikov avtocest, izboljšala pa se je tudi pretočnost prometa.

Kamera na začetni točki bo fotografirala vozilo, zajela oz. prepoznala registrsko tablico in zabeležila čas. Ko se bo vozilo pripeljalo mimo končne točke, ga bo kamera tam znova zaznala in zabeležila čas. Kameri bosta nato poslali registrsko številko, ne pa tudi fotografije vozila, v nadzorni center policije. Šele če bo izračun pokazal, da je vozilo celotno razdaljo prevozilo hitreje od predpisane hitrosti, bo sistem poslal fotografijo vozila v nadzorni center.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča